Nem nő tovább az ADSL-piac

Május végére a vezetékes széles sávú előfizetések száma Magyarországon az április végi 1,593 millióról 1,6 millióra nőtt – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma május végén 163 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Az NHH gyorsjelentéséből – mely az egykori monopolszolgáltatók, a nagyobb alternatív szolgáltatók és a négy legnagyobb kábeltelevíziós társaság önkéntes adatközlésére épül – kiderül, hogy az ADSL-kapcsolatok száma már második hónapja változatlan maradt, beragadt a 804 ezres mutatónál. Ugyanakkor a gyorsjelentésben szereplő kábelszolgáltatók (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) internet-előfizetéseinek száma 568 ezerről 573 ezerre emelkedett. E négy cég részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 70 százalékos, így a széles sávú kábeles kapcsolatok száma országosan mintegy 796 ezer volt május végén.

A bekapcsolt vezetékes vonalak száma a megszokott trendet követve tovább csökkent, az április végi 3,102 millióról 3,092 millióra. Májusban a közvetítőválasztást az áprilisihoz képest mintegy 5 ezerrel kevesebb, összesen 521 ezer fogyasztó vette igénybe, és ők mintegy 34 millió percet telefonáltak ezen a módon.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között májusban 12 ezer szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 393 ezer számot hordoztak – áll az NHH közleményében.

Azóta történt

Előzmények