A pápa az AI szabályozását sürgeti

Kötelező érvényű, globális megállapodást lát szükségesnek az AI szabályozása érdekében Ferenc pápa.

Ferenc pápa egy kötelező érvényű, globális megállapodást sürget az AI szabályozása kapcsán. Azt is mondja, hogy az algoritmusoknak nem szabad hagyni, hogy leváltsák az emberi értékeket. De technológiai diktatúrára is figyelmeztetett, ami fenyegeti az emberi létezést.

A világvezetőknek szánt üzenetének címe az „AI és a béke” volt. Ebben elmondta, hogy az AI globális kiterjedése egyértelművé teszi, hogy az államok felelőssége a belső szabályozás, de a nemzetközi cégek döntő szerepet kaphatnak az átfogó megállapodások és azok alkalmazása, betartása kapcsán.

Közös munkát és kötelező nemzetközi egyezményt sürget a pápa, ami az AI fejlesztését és használatát is sok formában szabályozza.

Az EU előzetes AI-törvényei egyébként már összeálltak a múlt héten.

A pápa etikus kritikát kér a cégtulajdonosok és fejlesztők érdekeivel és céljaival kapcsolatban, főleg azért, mert egyes AI-alkalmazások az otthonunkat és túlélésünket is fenyegethetik. Szerinte annyira irányítani szeretnénk mindent, hogy a magunk fölötti kontroll elvesztését és a technológiai diktatúrát kockáztatjuk az abszolút szabadság felé vezető úton. Az AI fegyverrendszerekben való használatát sem tartja jó ötletnek, az ugyanis globális katasztrófához vezethet. Elmondása szerint az önálló fegyverrendszerek sosem lehetnek morálisan felelősek, a fegyverrendszereket megfelelő emberi felügyeletre kell bízni. Szerinte a morális ítélőképesség és etikus döntéshozatal egyedi emberi tulajdonságok, ezeket nem szabad gépre hagyni.

Közölték, hogy a pápa nem ellenzi az új technológiát, hanem üdvözli a technológiai és tudományos haladást, ha az az emberiséget szolgálja. Az AI miatt viszont aggódik, mert ez a legkockázatosabb dolog a jövőnkben.

Azóta történt

Előzmények