Ajánlatháború a Tele2 és a TDC között

Felvásárlási ajánlatháború kezdődött a svéd Song Networks Holding AB körül, miután a szintén svéd Tele2 AB részvényenként 75 koronás – összesen 4,4 milliárd koronás – ajánlatot tett a cégre, ráígérve ezzel a korábban a dán TDC A/S által kínált 70 koronára (1 euró=9,06 svéd korona).

A Tele2 szerint a mind a négy skandináv országban jelen lévő – a második negyedévet 633 millió korona árbevétel mellett 94 millió korona nettó nyereséggel záró – Song bekebelezése 2006-tól évi 300 millió korona költségmegtakarítást eredményezne, a TDC ezzel szemben csak 20 millió korona szinergiával számol. Ráadásul Tele2 elemzők szerint 1-1,5 milliárd koronával tudná csökkenteni adóját a Song korábban felgyülemlett mintegy 5 milliárd korona vesztesége után, míg a TDC mint dán cég nem részesülhetne ilyen kedvezményben.

A Song vezetésének támogatását bíró TDC-nek ugyanakkor nagyon fontos a terjeszkedés a skandináv piacon, ezért a tőzsde már be is árazott egy újabb ajánlatot: kedden a Song részvényei 71,50 koronán zártak, tegnap viszont 78,5 koronára ment föl az árfolyam. A Tele2 mindenesetre akkor is jól jár, ha a TDC nyer, miután 10,1 százalékos tulajdonrészt vásárolt össze a Songban. A Tele2 ez év áprilisától kínál Magyarországon bel- és külföldi vezetékes távolsági szolgáltatásokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tele2

Azóta történt

Előzmények