Ejtőernyőt kaphat az iPhone

Az Apple olyan szabadalmat adott le az amerikai hivatalnak, ami elméletileg aktív védelemmel látná el esés közben a telefonokat és táblagépeket azzal a céllal, hogy a kijelző és a kamera is megússza az incidenst. A 8 903 519-es szabadalmat nem április elsején, hanem még tavaly december másodikán hagyta jóvá az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal.

Megvizsgálja, pottyan-e
Megvizsgálja, pottyan-e

Az „Elektronikus eszköz-védelmi mechanizmus” különböző szenzorok segítségével figyelné meg az eszköz pozícióját: a gyorsulásérzékelő, a giroszkóp és a GPS (melyek már jelenleg is megtalálhatók a készülékekben) mellett többek között ultrahangos jeladót használnának, ezek együttes adataiból pedig a központi egység kiszámolná a várható becsapódás idejét, szögét és irányát, amennyiben pedig szükség van rá, a rezgőmotor segítségével módosítanának a várható pályán.

A szabadalom alapján elméletileg a vibramotor elegendő lehet ahhoz, hogy (a jelzéshez használt erőnél nagyobb mértékű) változó intenzitású vibrációval befolyással legyen a perdületre, ezáltal a készüléket az oldalára vagy a hátára fordítsa a becsapódás pillanatára.

Védelemre is alkalmas
Védelemre is alkalmas

A legújabb iPhone-ok (6 és 6 Plus) lineáris rezgőmotorokat használnak, amelyek nem használnak excentrikusan csatlakoztatott forgó tömeget, a korábbi modellek azonban még így működtek, tehát akár már a 7-es szériában visszatérhet a megoldás, hogy a készülékek aktív védelmet kapjanak leesés esetére.

A szabadalom azonban kevésbé hagyományos megoldásokat is rejt, mint például a headset kábelének kiengedésével történő pályamódosítás ötletét, vagy a ki- és visszahúzható motoros ejtőernyőket, de a legizgalmasabb talán a miniatűr gázpalackokkal elérhető ellen-tolóerő, ami a tervek szerint valahogy úgy működne, mint a rakéták földi visszatérését támogató stabilizátor rendszerek, amelyekkel a SpaceX is kísérletezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények