Alig győzik az iramot a vírusirtók fejlesztői

Az IT biztonsági megoldásokat fejlesztő VirusBuster Kft. észlelése szerint az év első három hónapja során korábban soha nem látott mértékben emelkedett a számítógépes kártevők száma. A cég közleménye szerint a tavalyi esztendő végén a cég kártevőellenes termékei nem egészen félmillió károkozó azonosítására voltak képesek, márciusig viszont a rosszindulatú programok megszaporodása miatt ez a szám majdnem elérte, április végére pedig már jóval meghaladta a milliót.

Ez azt jelenti, hogy 2007. december 31-ig összesen 209 ezer vírusszignatúra – a rosszindulatú programok azonosítására alkalmas kódsorozat – került bele a cég adatbázisába, addig csak 2008. első negyedévben 298 ezer új azonosító kód került bele ugyanebbe az állományba. Ezt az adatbázist használják a cég több platformon futó kártevőellenes rendszerei a kártékony kódok azonosítására úgy, hogy egy szignatúra több károkozó azonosítására is alkalmas, ezért az adatbázis lefedi a teljes kártevőspektrumot.

A jelenségnek több következménye is van – áll a VirusBuster Kft. közleményében. Általános elv, hogy a biztonsági fejlesztők a rosszindulatú ágenseket a felhasználók előtt igyekeznek begyűjteni. A kártevők számának ugrásszerű – és várhatóan folyamatos – növekedése miatt felértékelődnek az erre a célra alkalmas eszközök. A megjelenő új kórokozók feldolgozása más irányban is fokozott terhet ró a biztonsági fejlesztőkre – fogalmaz a közlemény –, hiszen a napi mintegy 30 ezer új vírusminta miatt csökken az egy kártevőre fordítható idő, illetve az elemzés minden tekintetben jelentős erőforrástöbbletet igényel. Az erőforrások azonban egy határon túl már nem növelhetők, ezért minőségi változásra van szükség.

A cég elismeri, hogy az erőfeszítések ellenére jelenleg nem létezik olyan proaktív megoldás, amellyel százszázalékos biztonságot lehetne garantálni. Ez viszont azt jelenti, hogy a védelmi rendszereknek fertőzött környezetben is hatékonyan kell működniük és úgy kell orvosolniuk a problémát, hogy a felhasználói rendszer épsége és produktivitása a lehető legteljesebb mértékben visszaállítható legyen – fogalmaz a közlemény.

Azóta történt

Előzmények