Joe Biden elnöknek sem tetszik az Amazon adókerülése

Biden elmondása szerint nem akarja büntetni az Amazont, de az több más Fortune 500-as céghez hasonlóan kevesebb szövetségi jövedelemadót fizet, mint a középosztálybeli családok. Az Amazon bocsánatot kért továbbá, amiért hazudott az üvegbe vizelős botrányról.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten, egy Pittsburgh-ben tartott beszédében külön kiemelte az Amazont és annak adókerülését.

Hangsúlyozta azt is, terveik szerint több adót rónak ki a multinacionális vállalatokra, továbbá felemelik a társasági adó kulcsát.

Biden aznap bemutatott tervezete szerint a társasági adó kulcsát 21-ről 28 százalékra emelik, ezzel egyszerre pedig megszüntetik azokat a kiskapukat, amelyeken keresztül a cégek a tengerentúlra vitték a nyereségüket.

Biden elmondta azt is, hogy az Amazon egyike annak a 91 Fortune 500-as cégnek, amely a kiskapuk révén egy fillér szövetségi jövedelemadót nem fizet, miközben a középosztálybeli családokat több mint 20 százalékot adókulcs terheli. Biden azt mondta, nem akarja büntetni ezeket a cégeket, de ez így rossz.

Az Amazon szóvivője igyekezett megvédeni a cég helyzetét, alapvetően a kutatás-fejlesztési adókedvezményekre hivatkozott, amely 1981 óta létezik, és amelyet már 15-ször terjesztettek ki, mindkét politikai oldal támogatásával, majd Obama elnök 2015-ben véglegessé is tette azt.

Joe Biden egyébként már 2019-ben is nehezményezte az Amazon hozzáállását: akkor azt mondta, hogy a milliárdos nyereségeket termelő cégeknek nem lenne szabad alacsonyabb adókulcs mellett adózni, mint a tűzoltóknak vagy a tanároknak.

Ezzel párhuzamosan az Amazon nem csak sorozatos befektetéseket eszközöl különböző szektorokban, hanem sorozatos botrányok középpontjában is van, általában a munkavállalók megfigyelése és kizsákmányolása miatt.

Az utóbbi hetekben hatalmas felháborodást okozott, amikor oknyomozó újságírók és dolgozók beszámolóiból kiderült, hogy a kiszállítók a feszített tempó és a megfigyelések miatt palackokba vizelnek, az ürüléküket pedig zacskókban hagyják, miután idő hiányában az autókban végzik el a dolgukat. A vezetés állítólag mindennel tisztában van, de a megrovások mellett még nagyobb teljesítményt vár el. A raktári dolgozóknál is rendszeresen előfordul ez állítólag, de olyan eseteket is említettek, amelyeknél 20 percig feküdt a földön valaki, mire ellátták. Az Amazon mindent tagadott, végül beismerte, hogy hazudott, és bocsánatot kért – de nem a dolgozóitól, csak egy republikánus képviselőtől. Tőle is azért, amiért nem volt elég pontos.

Azóta történt

Előzmények