Kölcsönözhető tankönyvek az Amazon boltjában

Az Amazon online könyváruház tegnap új szolgáltatást indított el, mellyel az oktatási intézmények, tanfolyamok látogatóit célozták meg: mostantól bizonyos tankönyvek elektronikus változatait nemcsak megvenni lehet, hanem bizonyos ideig bérelni, „kölcsönözni” is.

A tankönyvkiadás mindenhol a könyvpiac egyik húzó ágazata, igen jól menő üzlet, ezért is érdekes az Amazon lépése. A tankönyvek a folyamatos és magas kereslet miatt általában kiemelten drágák, egy egyetemista tanulóévei alatt a legtöbbször a költségek jelentős hányadát a könyvek beszerzése teszi ki, ezért nagy valószínűséggel sokan örvendenének annak, ha egy tartalmilag teljes értékű, ám a vizsga után valószínűleg soha többet kézbe nem kerülő tankönyvet nem kellene megvásárolniuk, nem kell máshonnan felhajtaniuk, esetleg illegálisan lemásoltatniuk. Ugyanakkor az nagy kérdés, hogy a kifejezetten modern és felhasználóbarát megoldáshoz mit szólnak a kiadók.

Amazon

A szolgáltatás elindult, vagyis az Amazon igenis talált olyan kiadókat (és feltehetően magánszemélyeket), akik fantáziát látnak az új üzleti modellben. A másik szempont, ami ezen a kezdeményezésen túlmutat, hogy megnövekedhet a magánkiadásban elektronikusan megjelenő és kölcsönözhető tankönyvek száma, amikor a könyvszakmailag is értőn elkészített kiadványok szerzői és a vásárló közé csak egyetlen üzleti szereplő, a közvetítő online áruház iktatódik be. Természetesen itt is felmerülhet az a gond, ami általában a magánkiadású könyveknél is tapasztalható, hogy a bérlet megjelenése miatt még inkább eláraszthatják az Amazont a dilettáns, használhatatlan tankönyvek, de nagy a valószínűsége annak, hogy a folyamatos iskolai és tanulói szelekció és minősítés kiválogatja az értékes munkákat.

Bár a szolgáltatás neve Kindle Textbook Rental és az elsődleges célpont nyilvánvalóan az Amazon könyvolvasója, az itt kínált e-tankönyvek a megfelelő ingyenes alkalmazás telepítésével az összes igazán elterjedt eszközön olvashatóak, a PC-ktől a Blackberryig. A minimális kölcsönzési idő 30, a maximális 360 nap. A bérleti díj a legkedvezőbb esetben, bizonyos könyveknél csak 20 százaléka a vásárlási árnak, a díj napi növekményét úgy alakították ki, hogy minél hosszabb időre kölcsönöz valaki, úgy egyre kevesebb a napidíj (a kölcsönzéskor egy naptáralkalmazás tájékoztat arról, hogy mely hónap mely napjáig mennyibe kerül a könyv). A kölcsönzés meghosszabbítható, és ha a felhasználó a továbbiakban is igényt tart a könyvre, akkor diszkontáron juthat hozzá. Érdekes és hasznos kiegészítő, hogy a felhasználó által a könyvhöz készített jegyzeteket és kiemeléseket az Amazon a kölcsönzés lejárta után is tárolja, és ha valaki újra kibérli a tankönyvet, visszakapja a saját jegyzeteit, emellett ezek a kiemelések és jegyzetek megoszthatóak másokkal is.

Az Amazon egyébként áprilisban jelentette be, hogy – feltehetően a fizetős kölcsönzések népszerűsítése érdekében – hamarosan elindítanak egy ingyenes e-könykölcsönző szolgáltatást is.

Azóta történt

Előzmények