Hatalmas EU-büntetések elől menekült meg az Amazon

Három trösztellenes ügyben is megegyezett az EU-val az Amazon, így hatalmas büntetéseket került el.

Az Amazon összesen három trösztellenes ügyben tudott megállapodni az EU-val, ezzel pedig akkora büntetést úszott meg, ami a globális árbevételének 10 százalékát is jelenthette volna.

Az első ügyben azzal vádolták az Amazont, hogy méretét, erejét és adatait a saját termékeinek tisztességtelen módon való előnybe hozására használja a platformján a rivális kereskedőkkel szemben. Belementek, hogy az eladók adatait nem használják a saját kereskedelmükhöz és termékeikhez.

A második ügy a vásárlások zömét generáló buy box és az eladók egyenlő kezelése kapcsán merült fel, ezt egy második dobozzal orvosolják a rivális termékek számára, ha azok árban és kézbesítésben eltérnek az első dobozban látotthoz képest.

A harmadik ügyben belement az Amazon, hogy a Prime alatti eladók saját logisztikai és kézbesítési szolgáltatást választhatnak.

Az EU szerint az Amazon vállalásai megoldják a versenyjogi aggályokat az Amazon e-kereskedelmi gyakorlatai kapcsán. Az Amazon sok részletben nem ért egyet, de hangoztatta, hogy végig együttműködött és elégedett azzal, hogy az EU aggályait megoldották. Az Amazon vállalásait 7 és 5 évig tartják fenn, a végrehajtást és együttműködést az EB felügyelete alatt álló, független biztosság ellenőrzi. Az éves árbevétel 10 százaléka a büntetés, ha a vállalásokat megszegik.

Előzmények