Az Amazon a lakáskulcsodat kéri – odaadnád?

Habár a reklámkampányban elsősorban a csomagszállítást emelik ki, az Amazon Key lehetőségei ennél sokkal bővebbek. Nagyszabású kísérlet.

Roppant erős visszhangot váltott ki az Amazon szerdai bejelentése, melyben egy új szolgáltatás indítását ismertették.

A program az Amazon Key nevet kapta, és lényege, hogy a vállalat ügyfelei felhatalmazást adhatnak az Amazon csomagszállítóinak – illetve esetleg más szolgáltatóknak is –, hogy ha a szállítmány érkezésekor nincsenek otthon, akkor az alkalmazott kinyithassa a lakás, ház ajtaját, hogy a csomagot elhelyezze a belső térben. A szolgáltatást elsőként november 8-án az Egyesült Államok 37 nagyvárosában indítják el, és csak a Prime szintű tagok férhetnek hozzá.

Egy ilyen kifinomult rendszer működtetéséhez természetesen nem elegendő maga az Amazon, partnerekre van szükség, így a hardvert és a szükséges szoftvert, illetve a biztonsági rendszert a Cloud Cam nevű vállalkozás biztosítja, ők adják a megfigyelő kamerát, az okos ajtózárat, illetve a Key használatához szükséges mobiltelefonos alkalmazást – később más vállalkozásokat, gyártókat is be kívánnak vonni.

Elsődlegesen és marketingcélokból is főként a csomagszállítást emelik ki, főként annak fontosságát, hogy megszűnhetnek a csomaglopások, melyek komoly gondokat okoznak jelenleg, de már most látszik, hogy a felhasználási területe sokkal bővebb lesz, ugyanis az Amazon Home Services projekten belül a felhasználók az Amazon partnereinek ugyancsak megadhatják a belépési engedélyt: így az alkalmazással a tulajdonos távollétében bejuthatnak a lakásba a takarítók, a megbízott kutyasétáltató stb.

Egy hétfői próbaszállítással az Amazon demonstrálta is a szolgáltatást: a szállító az alkalmazás segítségével bejutott a lakásba, letette a csomagot, bezárta az ajtót, majd a „megrendelő” (Peter Larsen, az Amazon szállítási üzletágának vezetője) kapott egy értesítést a szállítmány megérkezéséről, és ezek után biztonsági kamera segítségével szétnézhetett „otthonában”.

A biztonsági és adatvédelmi aggályokra az Amazon azt válaszolta, hogy nagyon szigorú szabályok alapján szervezik a szolgáltatást, a folyamatról az ügyfél értesítéseket kap, lehetőség van arra is, hogy adott esetben a felhasználó teljesen lezárja az ajtót, hogy senki ne juthasson be az alkalmazás segítségével, illetve a szerződésben biztosítják, hogy bármilyen kár esetén követelést nyújthassanak be.

Az előrendelés már megnyílt, és a kamera, az okos zár, valamint a szoftver telepítése összességében opcióktól függően 250-320 dollárba kerül

Hasonló megoldásokkal egyébként más amerikai kereskedelmi vállalkozások is kísérleteznek, pl. a Walmart a múlt héten jelentette be, hogy az élelmiszer-szállításban az Amazonéra emlékeztető szolgáltatást tesztelnek.

Azóta történt

Előzmények