Az Amazon tarol, a Kindle pedig egyre olcsóbb

Ha az e-könyveket, illetve az Amazon könyvolvasóját, a Kindle-t nézzük, akkor a cégnél minden okuk megvan arra, hogy mélységesen elégedettek legyenek, ráadásul egy még szárnyait bontogató iparágban olyan erős vezető helyet foglalnak el, mely a jövőt illetően is nagy reményekre adhat okot.

Nemrég számoltunk be róla, hogy a második negyedévben az elektronikus könyvek forgalma – most először – meghaladta a kemény táblás nyomtatott kötetekét. Az időszakban 100 eladott kemény fedelű könyvre 143 e-book jutott, de júniusban az arány már 100:180 volt. Mai jelentésükben azt is hozzátették, hogy a Kindle eladásai a második negyedév minden egyes hónapjában növekedtek mind az előző hónaphoz, mind pedig az egy évvel korábbi azonos hónaphoz képest: „A Kindle új árával kitörési pontot értünk el – amióta 259 dollárról 189-re csökkentettük a készülék árát, az eladások megháromszorozódtak  – nyilatkozta Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója, ügyvezető igazgató.

A Kindle könyváruháza az Egyesült Államokban 630 ezer kötetet kínál, beleértve a legújabb kiadásokat és a New York Times Best Sellers 110-es listájáról 106-ot. Ezekből a könyvekből 510 ezer 9,99 dollárba, vagy annál kevesebbe kerül, közöttük a New York Times Best Sellers listáról 75 kötet. Elérhető emellett Kindle kiadásban 1,8 millió lejárt jogdíjas, 1923 előtt kiadott könyv is. E téren is megdőlt egy újabb csúcs, mivel tegnap bejelentették, hogy a Magyarországon is kedvelt svéd krimiíró, Stieg Larsson egy új klub (Kindle Million Club) alapítója lett, ugyanis ő a cég első szerzője, aki már több mind egymillió „példányt” (valójában elektronikus másolatot) adott el az amazon.com-on a Kindle-re.

Mindezeket az eredményeket megfejeli az, hogy a cég tegnapelőtt mutatta be új könyvolvasóját, s már csak 139 dollárt kérnek a legolcsóbb típusért. A már egyébként is kedvezményesen, 189 dollárért árult régebbihez képest az ötven dolláros árcsökkenés egyik oka, hogy ez a készülék („egy harmadik generációs Kindle”) csak wifikapcsolattal rendelkezik, 3G-vel nem (amelyik ezt is tudja, az szintén 189 dollár lesz). Ugyanakkor a cég bejelentése szerint az augusztus végétől kapható olvasó több újítást is tartalmaz: a hathüvelykes képernyő 50 százalékkal jobb kontraszthatást nyújt, 21 százalékkal kisebb a borítása, és így 15 százalékkal könnyebb, mint a korábbi készülék, ráadásul a tárolókapacitását is megduplázták, így jó esetben 3500 könyvet is fel lehet rá tölteni. Emellett azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a kommunikációs szolgáltatásokat kikapcsolva a Kindle akkuja akár egy hónapig képes ellátni az olvasót.

Azóta történt

Előzmények

  • Világhírű írók intettek be kiadóiknak

    A világirodalom élő klasszikusai döntöttek úgy, hogy jó üzlet számukra az, ha elektronikus formában terjesztik új könyveiket az interneten.

  • Beindult az e-könyv-biznisz

    Az Amazon.com a második negyedévben több elektronikus kötetet adott el, mint kemény fedelű nyomtatottat.

  • Az e-könyveké a jövő?

    A Barnes & Noble Nookja többek között az Amazon, az Apple és a Sony termékeivel száll versenybe, hogy az e-könyvek mind dinamikusabban növekvő piacán helyet kapjon.

  • Vitték a Kindle-t, mint a cukrot

    Az Amazon karácsonyi slágerterméke saját e-könyv-olvasója lett, megelőzve az iPod Touchot. Sőt, az online piactér karácsony napján több e-könyvet értékesített, mint hagyományosat.