Már az utakon cikázik az Amazon robottaxija

Az Amazon önvezetős részlege (a Zoox) a dolgozóival tesztelte élesben, közutakon a szokatlan külsejű járművét.

A Zoox, vagyis az Amazon önvezetős részlege sikeresen tesztelte közutakon a robottaxiját, amiben a cég dolgozói ültek. Az ígéretek szerint így egyre közelebb van a kereskedelmi szolgáltatás startja is.

A tesztre Kaliforniában került sor, a cég két, egymástól úgy 1,6 kilométerre lévő épülete között. Bár  a tesztet nagy lépésnek tartják, azt nem tudják, hogy mikor indulhat el a szolgáltatás, és igen sok hatósági jóváhagyásra is szükségük lesz.

Az önvezetős trend az utóbbi időben a nagy remények ellenére behúzta a kéziféket, a Ford és a Volkswagen pedig múlt ősszel konkrétan bezárták az Argo AI önvezetős részlegüket, és úgy döntöttek, hogy a most jóval hasznosabbnak bizonyuló, vezetéstámogató technológiákra koncentrálnak inkább.

A fejlesztések persze a lassulás ellenére nem álltak le, a Cruise, a Waymo és sok más cég fejleszt konkrét robottaxit is (elkanyarodva pusztán az önvezetéstől). A Zoox robottaxi pedig ezek között is különc, ugyanis nem meglévő autót módosítottak, hanem már a legelején egy önálló járművet kezdtek el terveznek, kormány és pedálok nélkül, négy utassal. Az Amazon 2020-ban vásárolta fel a céget.

Azóta történt

Előzmények