Az Anonymous-nyuszi húsvéti támadásokat hozott

Az Anonymous mozgalomhoz kapcsolódó támadások már jó ideje mindennaposak, ám mivel ezek döntő többsége gyakran még a megcélzottak ingerküszöbét sem éri el (ha egy meghirdetett túlterheléses támadáshoz nem csatlakoznak elegen, akkor megeshet, hogy a rendszer üzemeltetője nem is észleli), érthető módon kevés az ezekről szóló híradás. Ám a húsvéti ünnepek alatt egyrészt kevés volt a hír a sajtóban, másrészt a „hobbihackerek” egy részének nem kellett iskolába mennie, ezért a hétvégén több híradás is Anon-támadásokról számolt be.

Hirdetés

E támadások a világ számtalan részén, számtalan indoklással következtek be. Az Anonymous China tagjai – talán csak egyetlen aktivista – az elnyomás ellen tiltakozva kínai kormányzati és kereskedelmi honlapokat „deface-eltek”, egyikük elmondta, hogy ma honlapok buknak el, holnap a kormányzat („Dear Chinese government, you are not infallible; today, Websites are hacked; tomorrow it will be your vile regime that will fall.”). Nagyjából ezzel egy időben egy az Egyesült Államokkal kötött kiadatási egyezmény miatt a brit Anonok is aktivizálódtak, és a belügyminisztérium szerverei ellen intéztek túlterheléses támadásokat.

Az Egyesült Államok sem maradt ki a húsvéti szórásból, ott épp az IT-ipart pécézték ki maguknak az aktivisták, és a USTelecom, valamint a TechAmerica weboldalai estek áldozatul az ideiglenesen sikeres DDoS-nek – az indoklás itt az volt, hogy ezek a szakmai szövetségek (és tagjaik, mint például a Microsoft, az IBM vagy az AT&T) támogatják az új, szigorúbb kiberbiztonsági törvényeket.

Kisebb, ilyen vagy olyan okból nem túl jelentősnek számító támadások szerte a világon zajlottak, például Magyarországon is elkönyveltek egy deface-t: a magyar Anonymous nevében a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal honlapjára került az alábbi üzenet:

HELLO ADMIN HELLO MO

we own ur security : sh@kty & r0ll3r frm p@n0ns3c

Hungarian hackers & Anons

Számítunk nektek, amikor szavazunk, számítunk, amikor adózunk és számítunk, amikor vétkezünk. De nem számítunk többé, amikor nekünk van szükségünk rátok. Akkor nincs, kire számítsunk.

A szociális háló nem minket szolgál,a rendszer szolgája.

A weboldalatokat mi tartjuk fenn. A költségét szánnánk inkább a szánandóknak,a rászorulóknak.

Ne kelljen soha támogatásra szorulnunk. De ha igen, állampolgárként legyen elég kérnünk. Ne kelljen könyörögnünk. Az állam ne kegyet gyakoroljon, hanem törlesszen.

Sokkal tartoztok nekünk.

Nem bocsájtjuk meg, nem felejtjük el,számíthattok ránk!

A Névtelenek nevében: Anonymous”

Az index.hu újságírói – a magyar Anon-mozgalommal foglalkozó interjú után – hosszas vizsgálódást követően épp ma tették közzé hosszú és érdekes cikküket, melyben annak igyekeztek utánajárni, hogy vajon mennyire van felkészülve az államszervezet az Anonymous-típusú támadásokra.

Azóta történt

Előzmények