A holdra szállás elveszett filmjei az interneten

Az egész világon ünneplik az Apollo 11 negyven évvel ezelőtti legendás útját, melynek során először lépett ember a Hold felszínére, ám a legnagyobb felhajtás természetesen az Egyesült Államokban zajlik. A sok esemény közül kiemelkedik az a tegnapi bemutató, amelyen az amerikai űrkutatatási hivatal, a NASA közzétette azokat a videókat, amelyeken az expedíció legfontosabb momentumai láthatóak.

E történetnek az az érdekessége, hogy a holdra szállást rögzítő eredeti felvételek már nincsenek meg, ezért csak hosszadalmas, fárasztó munkával tudták összegyűjteni azt a négy szalagot, amelyből helyreállították a jelenleg 15 felvételből álló anyagot, mely tartalmazza például Armstrong első lépéseit a Hold felszínén, illetve azt a pillanatot, amikor Aldrin és Armstrong kitűzik az amerikai zászlót.

De mi történt az eredeti felvételekkel? A NASA bűnbánó beszámolója szerint ezeket a 15 perces filmeket mágnesszalagokon őrizték egészen az 1980-as évekig, ám mivel szükségük volt az archívumban őrzött szalagokra, körülbelül 200 ezer darabot – köztük az Apollo 11 anyagait is – letöröltek, s új tartalmakat rögzítettek rájuk.

A restaurációs munka ezért azzal kezdődött, hogy feltúrták az egész világot a másolatok után (leginkább a holdra szállást közvetítő tévécsatornák raktárait), majd mikor ezeket összeszedték, felkérték a legjobb hollywoodi szakembereket, akik régi kópiák helyreállításával foglalkoznak, hogy kíséreljék meg a lehető leghívebben reprodukálni az eredeti filmeket. Igaz, e videók már kevesebbet nyújtanak, mint az 1969-esek, mivel azokon más információk (hangfelvételek, egészségügyi, telemetrikus és egyéb adatok) is szerepeltek.

Richard Nafzger, a NASA képviselője azt nyilatkozta a szeptemberben záruló restaurációs projekt kapcsán, hogy a helyreállított felvételek kiváló minőségűek lesznek. Az eddig elkészült HD-felvételek már elérhetőek a NASA TV honlapján.

S míg a NASA szenved és szégyenkezik, addig az egyik holdutazó, Buzz Aldrin rappel az évforduló tiszteletére:

Azóta történt

Előzmények