Miért ér 3 billió dollárnál is többet az Apple?

A múlt hét végén lépte át a 3 billió dolláros határt az Apple, és azóta is fölötte van. Ennek több oka is van.

Több tech óriás hatalmas tőzsdei menetelésben van az utóbbi hónapokban, ezek között az Apple is ott van. A cupertinói vállalat múlt pénteken most először tényleg átlépte a piaci értékével a 3 billió dolláros határt, és azóta is fölötte van.

Elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy javulóban az inflációs helyzet, továbbá sikeresen terjeszkedik újabb piacokra a vállalat.

Az NVIDIA és a Tesla hasonlóan nagyívű menetelést folytat a tőzsdén, az Apple piaci értéke csak idén 49 százalékkal emelkedett. A feltételezések szerint vége lesz a kamatemeléseknek, a befektetők továbbá az AI-őrület kapcsán is nagyon optimisták.

Az Apple legutóbbi, májusi, negyedéves jelentése csökkenő árbevételt és nyereséget jelzett, de az elemzők várakozásait így is felülmúlta. Bizonytalan gazdasági környezetben is biztos befektetésnek tekintik, amelyen folyamatosan nő és diverzifikálja bevételi forrásait, részvényesbarát vezetés mellett. Az Apple a tőzsdén mostanában is túlteljesíti az elemzők várakozásait.

Sok amerikai cég teljesít hasonlóan: a Microsoft 2,5 billió dollárt ér, de 1 billió dollárnál értékesebb az Amazon, az Alphabet és az NVIDIA is. A Tesla és a Meta árfolyama több mint megduplázódott, az NVIDIA az AI-őrület miatt 190 százalékkal erősített.

Az Apple számára enyhe árnyoldal lehet a terjeszkedésben, hogy a Financial Times szerint a túl összetett dizájn és a kevés hibamentes micro-OLED-kijelző miatt erősen visszafogták a Vision Pro headset gyártását: az egyetlen összeszerelő Luxshare csak 400 ezret rak össze jövőre (pedig 18 millió darab gyártására készült), így elszállt az 1 milliós első éves eladási cél – ráadásul elhalasztották az olcsóbb modellt is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények