Tim Cook szerint az Apple nem bűnös az adóelkerülés vádjában

Az Apple adózási (vagy inkább nemadózási) gyakorlata egy ideje már az amerikai kormány begyében van, tenni viszont nem sokat tudtak ellene, lévén a cég minden amerikai adózási törvényt betartva hajtja végre ügyes adóoptimalizálási stratégiáját. Ennek ellenére a szenátus vizsgálatot folytat a vállalat ellen, és példaként hozta fel, hogy az Apple csak 2012-ben mintegy 9 milliárd dollárnyi adó befizetését kerülte el offshore leányvállalatok segítségével, az elmúlt 4 évben pedig az amerikai és írországi adókiskapukat kihasználva összesen 74 milliárdnyi profitot tett zsebre adófizetés nélkül.

A tegnapi meghallgatáson Tim Cook megvédte az Apple magatartását, és kijelentette, hogy az utolsó centig kiegyenlítik adókötelezettségeiket a hatályos törvények alapján. Hozzátette, hogy az Apple az Egyesült Államok egyik legnagyobb adófizetője, 2012-ben közel 6 milliárdot fizetett be a szövetségi kasszába társasági adó címén. „Idén várhatóan többet fogunk fizetni.” – mondta Cook, az összességében nagyjából 600 000 embernek munkát adó vállalat elnök-vezérigazgatója.

Tim Cook a keddi meghallgatáson
Tim Cook a keddi meghallgatáson

A vizsgálóbizottságnak különösen az Apple írországi egysége, az Apple Operations International szúrja a szemét, amely 2009 és 2012 között papíron 30 milliárd dolláros hasznot hozott, de a joghézagokat kihasználva (melynek eredményeként az Apple ír bejegyzésű cégei sem ír, sem amerikai illetőségűnek nem számítanak) a hatalmas összegű nyereség után egyetlen cent adót sem fizetett. A bizottság előzetesen azt is lehetségesnek tartotta, hogy az Apple valamilyen rendkívüli kedvezményt biztosító szerződést kötött az ír kormánnyal, az írek azonban határozottan tagadták ezt. Az ország kedvező adórendszere számos nagyvállalatot vonzott az országba, többek között a Google és a Facebook is rendelkezik ír bejegyzésű céggel, ezért egyre több állam próbál nyomást gyakorolni rá, hogy növelje az adó mértékét és foltozza be a kiskapukat. Az Egyesült Államokban jelenleg 35% a társasági adó mértéke, ami világszinten az egyik legmagasabbnak számít. 2013. január 1. óta egyébként Magyarországon is rekord alacsony, 500 millió forintos adóalapig mindössze 10% mértékű társasági adót kell csak fizetni, e fölött pedig 19%-ot.


Forrás: CNET

A bizottság korábban már a HP-t és a Microsoftot is vizsgálta adóelkerülési gyakorlata miatt, azonban azokban az esetekben sem talált törvényellenes magatartást, pusztán okos és minden rendelkezésre álló lehetőséget kihasználó pénzügyi manőverezést. Az amerikai szenátusban egyre többen szeretnék elérni a vállalati adórendszer reformját, amit az Apple is támogatna, annak ellenére, hogy ez valószínűleg többletköltséget jelentene a vállalat számára.

Az amerikai nagyvállalatok által külföldön parkoltatott vagyon mennyisége 2012-ben 15%-kal nőtt, és becslések szerint jelenleg mintegy 1,9 billió dollárra rúg.

Mindeközben az Apple százmillió dollárt fektet a Made in USA programjába, melynek keretében gyártópartner(ek) segítségével,Texasban fog gyártani bizonyos Macintosh modelleket, Illinois és Florida államokból származó alkatrészek felhasználásával, a gyártósor egyes elemei pedig Kentuckyból és Michiganből fognak érkezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények