Szabadalmi megállapodást kötött az Apple és az Ericsson

Az Apple és az Ericsson évekig tartó tárgyalássorozat és vita lezárása után bejelentették, hogy a mobil iparágban zajló perek közül az egyik legnagyobbat, legfontosabbat megegyezéssel zárták le, és szerződést kötnek a szabadalmak használatáról.

A keresztlicenceléseket is magában foglaló egyezmény kiemelten fontos az iparág szempontjából is. A vállalatok kölcsönösen elismerték, hogy bizonyos szabadalmak (a GSM-re, az UMTS-re, az LTE-re vonatkozók) az úgynevezett az alapvető szabadalmak (Standard-Essential Patents – SEPs) körébe tartoznak, emellett egyéb szabadalmak felhasználásáról is megállapodtak. Ezt azt jelenti, hogy az elmúlt évek szabadalmi őrülete után a gyártók kiegyeztek a felhasználási feltételekben – talán megunták a vég nélküli és nagyon drága pereskedést. Azt is meg kell jegyezni, hogy az ügyben elsődlegesen az Ericsson volt a felperes, az ő hálózati szabadalmaik felhasználásáról volt szó a legtöbb esetben – a mobiltechnológiában a vállalatnak közel 37 ezer szabadalma él.

A szerződés tartalmazza azt is, hogy a vállalatok között zajló szabadalmi pereknek véget vetnek – ugyanakkor arról nem kívánják a nyilvánosságot tájékoztatni, hogy ez a szerződés milyen feltételekkel jött létre. Az Ericsson azért közölte, hogy az új megállapodás után idén a tavalyi 1,1 milliárd dollárról várhatóan 1,6 milliárd dollár körülire emelkedik a szerzői jogi bevétele.

Ráadásul úgy tűnik, az eddigi ellenségeskedés együttműködésbe fordul át, mivel azt is közölték, hogy az új mobiltechnológiák fejlesztésén a jövőben közösen kívánnak dolgozni.

Azóta történt

  • Haladunk: egy gigabit mobilon

    Gigabites LTE mérföldkő teljesült az Ericsson 16B hálózati szoftvere és a Qualcomm Snapdragon X16 LTE modemje használatával a Telstra hálózatán.

Előzmények