Panelhiány miatt csúszhat a retinás iPad Mini

Az Apple beszállítói láncában dolgozóktól származó információkra hivatkozva jelentette a Reuters hírügynökség, hogy valószínűleg csúszni fog az elemzők által októberre várt, nagyfelbontású kijelzővel szerelt iPad Mini piaci bevezetése.

Az információkat kiszivárogtatók szerint az Apple gyártópartnerei még csak most készülnek a gyártás beindítására, ami akár azt is jelentheti, hogy az Apple lemarad az ünnepi hajráról, ami minden bizonnyal komoly bevételkiesést eredményezne. Az egyik forrás szerint az LG, a Samsung és a Sharp egyaránt versenybe szállt a megrendelésért, és a késés főleg annak tudható be, hogy az Apple nagyon komoly elvárásokat támasztott a panelek teljesítményfelvételével szemben. Ez a felhasználók számára jó hír, hiszen a vállalat ezek szerint nem akar engedni az iPadektől megszokott hosszú üzemidőből, ugyanakkor rossz hír az Apple-nek, mert lehet, hogy így át kell engednie a szórakoztatóelektronikai szektorban hagyományosan a legerősebb értékesítési periódusnak számító év végi hónapokat versenytársainak. Arról még nincs hír, hogy végül ki, vagy kik gyártják a következő iPad Minikbe szánt paneleket.

Az Apple-re nagy nyomás nehezedik a tabletpiacon, a néhány éve még egyeduralkodónak számító vállalat mára mindössze a piac egyharmadát tartja kézben, miközben tavaly még ennek közel a duplájával rendelkezett. A rendkívül népszerű 8 col alatti kategóriában mára lényegében az iPad Mini lett az egyik legdrágább készülék, miközben a versenytársak árban jelentősen alá, technikai specifikációkban pedig fölé mentek. A Google-tól már 229 dollárért vehetünk Nexus 7-et, az Amazon pedig szintén ennyiért árulja az új Kindle Fire HDX-et, az Apple ebben a helyzetben talán annak örülhet a leginkább, hogy a Samsung sem kínál még nagyfelbontású 8 colos vagy kisebb tabletet. Az Amazon viszont nagyon komoly szolgáltatáscsomagot és ökoszisztémát rakott a Kindle Fire család mögé, a Google-nak pedig szintén nem kell a szomszédba menni egy kis „vonzerőért”.

Ami az „egyéb” kategóriába tartozó gyártókat illeti, ők leginkább árban verik meg az iPad Minit, de ott nagyon. Magyarországon is rogyásig vannak a polcok a néhány tízezer forintért kapható androidos tabletekkel, amik hardverben nem, vagy nem lényegesen rosszabbak, mint az Apple kis tabletje (anyag és összeszerelési minőséget nem számítva), viszont annak töredékébe kerülnek, az általános felhasználói igényeket többé-kevésbé kielégítik. Ami a Microsoftot illeti, Surface-ből egyelőre nincs 10 col alatti modell, és a magyar piacon egyelőre ez amúgy se érdekes, hiszen az előző verziókat sem lehetett kapni, és a nemrég bemutatott új típusok itthoni forgalmazásáról sincs még információ.

A Reuters forrásai szerint az Apple költségcsökkentésre is kérte a beszállítóit, és egyikük azt mondta, hogy várható egy 8 GB-os tárhellyel rendelkező iPad Mini piacra dobása is – valószínűleg ez lenne a 300 dollár alatti kategóriában versenyző modell. Elemzők szerint azonban nem érdemes túlságosan nagy árcsökkentésre számítani, ez a néhány hete bemutatott, olcsónak várt iPhone 5c esetében sem jött be, és az Apple amúgy is ritkán – ha egyáltalán – bocsátkozik árversenybe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények