Lesz-e idén iPhone a karácsonyfa alatt?

Úgy tűnik, a chiphiány és az ellátási láncok meglazulása az Apple vezető termékét sem hagyják érintetlenül.

A hírportálok a Bloomberg hírügynökség riportjára alapozva számoltak be arról, hogy beszállítói problémák miatt valószínűleg a tervezettnél kevesebb iPhone kerülhet a boltokba idén.

A Bloomberg tudósítója úgy értesült, hogy az Apple értesítette partnereit, hogy alkatrész-ellátási problémák miatt megtörténhet, hogy a célul kitűzött 90 millió darab készülék helyett csak 80 milliót tudnak szállítani 2021 végéig. Az információk szerint nem a fő beszállító TSMC küzd gyártási problémákkal, hanem az egyéb alkatrészeket készítő Broadcom és a Texas Instruments – bár arról nincs tájékoztatás, hogy pontosan milyen alkatrészekről is van szó.

Ha az értesülés igaz, akkor az Apple nem tudja produkálni a tervezett éves 20 százalékos növekedést, de a 10 millió iPhone kiesése után is többet fognak eladni, mint tavaly. Ugyanakkor a JP Morgan szakértőjét idézve az Apple Insider írta meg, hogy az iPhone 13 kínálatát nem is igazán a chiphiány, hanem egyrészt a kínai energiakorlátozások, másrészt a kameramodulokkal kapcsolatos, már korábban is megtapasztalt beszállítói gondok korlátozhatják, illetve az, hogy a koronavírus-járvány miatt Vietnámban elrendelt korlátozások is gondokat okoznak.

Az Apple nem kívánta kommentálni a Bloomberg cikkét.

A fentiekkel párhuzamosan kedden a washingtoni kormányzat is megszólalt: egy illetékes a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy az árubőséghez hozzászokott amerikaiaknak fel kell készülniük arra, hogy idén karácsonykor „lesznek dolgok, amiket az emberek nem kaphatnak meg”. A magas rangú tisztviselő hozzátette: „Ugyanakkor e javak nagy része remélhetőleg helyettesíthető lesz más dolgokkal … Nem hiszem, hogy valódi okunk lenne a pánikra, és bár mindannyian érzünk némi csalódottságot, frusztrációt, szükségünk van némi türelemre, hogy átvészeljük ezt a viszonylag rövid időszakot.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények