Laboreredményektől függhet az iPhone európai jövője

Meglena Kuneva uniós fogyasztóvédelmi biztos kijelentette: amennyiben a laborvizsgálatok minden kétséget kizáróan bebizonyítják, hogy az iPhone maga vagy az okostelefon akkumulátora hibás, leszedetik a boltok polcairól az összes érintett készüléket. „100 százalékban biztosnak kell lennünk” – nyilatkozta a sajtónak Brüsszelben.

A politikus hivatala Franciaországból, Nagy-Britanniából és Németországból is kapott bejelentéseket problémás Apple-termékekkel kapcsolatban, a szétdurranó iPhonok, iPodok legalább három alkalommal megsebesítették a tulajdonost is: két francia férfinak az arcát terítették be a szanaszét repülő szilánkok, míg egy lánynak a ruhája kapott lángra – szerencsére egyik esetben sem történt súlyos sérülés. Angliában egy családi ház udvarán robbant fel egy iPod, miután vészesen melegedni, gőzölögni kezdett.

Miután a sajtó rárepült a sztorikra, az Európai Bizottság bejelentette, vizsgálatot indít. Helen Kearns, az EU fogyasztói jogok biztosának szóvivője augusztusban biztosította a közvéleményt arról, hogy az Apple együttműködik a bizottsággal, s közösen elemzik a problémás készülékekkel kapcsolatos eseteket. A cég eleinte csupán azt ismételgette, elszigetelt jelenségekről van szó, majd később bejelentették: semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, hogy akár csak egy Apple-készülék is felrobbant volna (esetlegesen akkumulátorhiba miatt), s minden jel arra mutat, hogy az eddig ismert esetekben az iPhone-ok kijelzője nem gyártási hiba, hanem „külső behatás” következtében törött össze. Magyarán szólva, az iPhone nem robban fel, hanem a készülékeket nemes egyszerűséggel összetörik – ezt az állítást legalább két fogyasztó tagadja, reakcióik szerint nem dobták el, nem ejtették le a készüléket.

Néhány problémás Apple-terméket jelenleg Franciaországban vizsgálnak laboratóriumi körülmények között. Kuneva hangsúlyozta: ha a francia hatóságok kijelentik, hogy a készülék veszélyes, az EB illetékes szerve betilthatja a forgalmazást. Ebben az esetben minden tagországnak (elviekben) kötelező eleget tennie a biztos határozatának.

Fejlemény az ügyben, hogy az Apple most túlmelegedő lítiumion telepekkel magyarázza az eseteket – legalábbis ezt az információt hintették el a sajtónak a fogyasztóvédelmi hivatal munkatársai.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények