Megérkezett Magyarországra az iTunes Music Store

Éjszaka már be is igazolódott, amit tegnap reggel a Rzeczpospolita című lengyel napilap megszellőztetett: az Apple tíz – friss információk szerint 12 – EU-tagországban, köztük Magyarországon, elindította online zeneboltját, mely magasan piacvezető a digitális zeneértékesítésben. A hírek szerint az iTunes Music Store kiterjesztése csak az első lépés: a vállalat készül film- és könyvesboltjának bevezetésére is az új piacokon.

Az Appleblog beszámolója szerint a zeneáruház indulásának tegnap több előjele is volt. Elsőként az iTunes szoftver Store menüjében tűnt fel a zenék elérhetőségére utaló Music pont, aztán a felhasználóknak feldobott frissített szerződési feltételek árulkodtak, mígnem az áruházban is felbukkantak az első dalok.

Hivatalos bejelentés híján egyelőre nem tudni, hogy a magyarországi felhasználók számára elérhető áruházban mely kiadók dalai vásárolhatók meg. A nemzetközi kínálat feltehetően az amerikai store teljes repertoárját tartalmazza, és azon felül magyar előadók albumait és dalait is. Az egyedi trackek 0,69 és 1,29 euró közötti áron kaphatók, míg az albumok 5–16 euróba kerülnek. A boltból 256 kbps minőségben, AAC formátumban tölthetők le a zenék .

Az árképzés a szokásos képletet látszik követni: amennyi dollárba kerülnek a dalok az amerikai boltban, annyi eurót kell értük fizetni a magyar felületen, ami nem jó hír a hazai felhasználóknak. Belenéztünk a kínálatba: az iTunes Store-ban elérhető például a Hungaroton repertoárja, vagy legalábbis annak egy része, melynek darabjai a jelenlegi euróárfolyamon többe kerülnek, mint a kiadó nyáron indult hazai zeneboltjában – pedig sokan ennek áraival sincsenek kibékülve.

A hírek szerint az Apple magyarországi áruházában hamarosan megjelenik a filmek vásárlásának és kölcsönzésének lehetősége is, illetve elindul az iBookstore könyvesbolt is. Egyelőre ezek nem érhetők el, de – amint a MacRumors írja – az e-könyveket feltöltő tartalomtulajdonosok által választható országok között már megjelent Magyarország.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Miért is örülünk az iTunesnak?

    A HVG szerint aki zenevásárláson gondolkodik, jobban teszi, ha CD-t vesz.

  • Netes zenerádiót indít a Magyar Telekom

    A folyamatos internetkapcsolatot igénylő, ízlésünkhöz igazodó számokat adó ZeneCenter előfizetési díja 30 napra 300 forint.

Előzmények

  • Fantasztikus a Hungaroton online boltjának forgalma

    Az mp3-formátumú dalokat kínáló áruház üzemeltetője rendkívül elégedett, de számokat nem hoz nyilvánosságra.

  • Elindult a Hungaroton online zeneboltja

    Az áruházban másolásvédelem nélkül vásárolhatók meg a dalok, mégis fura korlátozások szerepelnek a felhasználási feltételekben.

  • Elindult a Google Music Beta

    A szolgáltatás tesztüzemben működik: se zenebolt nincs még mögötte, se az elvárható funkciókat nem kínálja. A cég szerint törvényes módon csak ilyen óvatosan lehet elindulni.

  • Superbox: az internetből is zene folyik

    Idén tavasszal váratlan pezsgés tapasztalható az online zeneértékesítés hazai piacán. A héten elindult az első hazai streamingszolgáltatás.