Jön az új OS X operációs rendszer

A Mac számítógépek tulajdonosai boldogok lehetnek, hiszen az Apple meglepő gyakorisággal adja ki az újabb és újabb rendszereket. Az első OS X, a Cheetah 2001 márciusában jelent meg, melyet fél év múlva követett a Puma, utána viszont egy-egy évet kellett várni a Jaguar és a Panther debütálására. A régebbi gépeken még ma is használt Tigert 2005-ben vehették kézbe az almás gépek tulajdonosai, ezt követően viszont a kétéves frissítési ciklus vált jellemzővé, hiszen a Leopard 2007-ben, a Snow Leopard 2009-ben, a jelenlegi legfrissebb Lion pedig 2011-ben került piacra. Mostanra lassan elfogynak a nagymacskák nevei: a legfrissebb kiadást Mountain Lionnek keresztelték, ami a puma egyik alternatív elnevezése.

A puma

A hegyi oroszlánt bizonyos helyeken pumának is hívják, de azt a nevet az Apple nem tudta felhasználni, mert az OS X 10.1-es verzióját így hívták. Az állat tulajdonságait leíró Wikipedia-oldalt böngészve viszont kiderül, ez a nagymacska nem különösebben veszélyes, az elmúlt 120 évben mindössze 100 pumatámadás történt az Egyesült Államokban. 

A Wikipedia szócikke szerint nem szabad megijedni, ha egy puma megtámad minket, csupán vissza kell támadnunk; a pumák kavicsokkal, ágakkal, kerti eszközökkel, rúgással és puszta kézzel is elriaszthatók. Pumával való találkozáskor azonban nem szabad elfutni, hiszen sokkal gyorsabb, mint egy ember.

Egyrészt lehet sejteni, hogy nem egy olyan kaliberű frissítésről van szó, mint amilyen például a Tiger és a Leopard közötti váltás volt. Ha tisztán csak a neveknél maradunk, akkor a Mountain Lion a jelenlegi, 10.7-es rendszer csiszolása, olyasmi, mint amilyen a Snow Leopard volt lassan három éve. Ez persze nem gond, hiszen az említett rendszer – bár nem hozott annyi új funkciót, mint amennyit mondjuk a Windows egy-egy új verziójánál látunk – jelentősen gyorsabban működött elődjénél. Természetesen sokan lennének boldogak, ha a Mountain Lion is hasonló dolgokkal lepné meg használóit.

A hangsúly egyelőre azonban nem ezen, hanem az iOS-OS X integráción van, az új Oroszlánba számos olyan szolgáltatás bekerül, melyek az iPhone/iPad sajátjai voltak. Lássuk ezeket!

Ökoszisztéma

Message, avagy az iMessage átültetése a rendes számítógépekre. Akik az Apple ökoszisztémáját használják, ennek nagyon fognak örülni, hiszen lehetőség nyílik ingyenes üzenetküldésre a Macek, iPhone-ok, iPadek és iPod touchok között. Ez magában foglalja a névjegyek megosztását, valamint multimédiás tartalmak megosztását is.

A Reminders gyakorlatilag egy Apple eszközök között pusholást használó emlékeztető/feladatlista, mely az elfoglalt üzletemberek életének szervezésében lehet hasznos. Internet persze ehhez is kell. A Notes gyakorlatilag ugyanez, ha létrehozunk egy feljegyzést a gépünkön, az automatikusan megjelenik a többi készüléken is. Az most talán kevésbé lényeges, hogy maguk az anyagok mennyire szépek lehetnek, hiszen pinelhetünk és fotókkal is teletűzhetjük őket.

Az androidosok sírhatnak

Nagyon hasznosnak tűnő újítás, hogy az Android-alapú okostelefonokból és az iOS 5-ből ismert értesítési központ (Notification Center) megjelenik a számítógépeken is. Nyilván nem az, ami a Google rendszerén is fut, de funkcionalitásában teljesen hasonló: itt oldalról húzhatunk elő egy panelt, ahol láthatjuk, hogy vannak-e új üzeneteink, elfelejtettünk-e valamit, mit kell majd csinálnunk és a többi.

A megosztással kapcsolatos funkciók is bővebbek lesznek, az új rendszerben például egy weboldalt egyből megoszthatunk a Message-en, AirDropon vagy Twitteren keresztül (Facebook továbbra sincs, de az az iOS-ből is hiányzik).

A GameCenter megjelenése sok játékos számára lehet jó hír. Segítségével ezentúl elvileg simán versenyezhetnek majd mondjuk az iPad-tulajdonosok a MacBook Air felhasználókkal, ami feltételezi, hogy mindkettőn ugyanaz a szoftver fut. Hogy a fair playt mennyire bántja az a tény, hogy az egyik eszközön egy érintőkijelző, a másikon meg egy billentyűzet van, az jó kérdés. Ahogy az is az, hogy ez egyben az iOS-játékok futtatásának lehetőségét is jelenti-e, vagy a fejlesztőknek ezentúl gondolniuk kell a keresztplatformos fejlesztésre.

A biztonság is fontos

Az alkalmazások kezelése is megváltozik majd, elsősorban annak érdekében, hogy a gyanútlan felhasználók gépére ne kerülhessen fel fertőző szoftver (nem mintha ilyenekkel lenne tele a platform). Három biztonsági szintet lehet majd kiválasztani, a legerősebbnél csak olyan alkalmazásokat hagy majd telepíteni a Mountain Lion, melyek vagy az App Store-ból lettek letöltve, vagy rendelkeznek Developer ID-val. Mindez nyilván segíti az egész platform biztonságosabbá tételét.

Nagyobb rendszerigény

A 10.8-as rendszer futtatásához legalább 64 bites Core 2 Duo processzorral ellátott gépekre, valamint normálisabb grafikus gyorsítókra lesz szükség. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2007-esnél újabb iMaceken, MacBook Pro gépeken, 2009-ben vagy azután megjelent Mac Miniken, valamint a MacBook Air, Mac Pro és XServe gépeken fog futni a rendszer. A MacBook Pronál a 13 hüvelykes képernyős gépek veszélyeztetett fajjá váltak, ott legalább 2009-es gép kell majd a Mountain Lion futtatásához. Azt nem tudni, hogy a sima MacBookokra elérhető lesz-e a rendszer; az Intel GMA950 és X3100 GPU-kat nem támogatja majd az OS, de a GeForce 9400-zal szerelt gépek kérdésesek.

A rendszer megjelenése még idén nyáron várható, a fejlesztők már kipróbálhatják a nekik szánt előzetest.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények