Árrögzítés miatt büntették meg az Apple-t Oroszországban

A bírság mértékét egyelőre nem határozták meg, és a gyártónak még fellebbezési lehetősége is van.

Az orosz szövetségi versenyügyi hatóság (Федеральная антимонопольная служба – ФАС России) tegnap bejelentette, hogy egy hét hónapos vizsgálat eredményeképp megállapították, hogy az Apple egyes Oroszországban forgalmazott telefonjainál (iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus) 16 helyi viszonteladóra nyomást gyakorolva rögzített árakat kényszerített ki, és ezzel megsértették a versenytörvényt. A vizsgálat szerint az Apple monitorozta a viszonteladókat, és ha úgy vélték, hogy azok „elfogadhatatlan” árakon adják a készülékeket, levélben figyelmeztették őket.

A hatóság szerint amennyiben egy kiskereskedő nem alkalmazkodott az Apple elvárásaihoz, akkor azt kockáztatta, hogy felbontják vele a szerződést, ennek egy pontja ugyanis kimondja, hogy az Apple indoklás nélkül megteheti ezt.

Andrej Carikovszkij, a FASZ államtitkári rangú vezetője közölte, hogy az Apple végig együttműködő volt a vizsgálat során, és ígéretet tettek üzleti gyakorlatuk megváltoztatására, hogy az megfeleljen az orosz előírásoknak.

A hatóság még nem állapította meg a bírság mértékét, de a Financial Times tudósítója arról számolt be, hogy az akár az Apple oroszországi árbevételének 15 százaléka is lehet. Ennek kiszabása azonban valószínűtlennek tűnik – korábban a Google is igen szerény, mintegy 7 millió dollárnak megfelelő bírsággal úszta meg egy hasonló ügyben. Mindenesetre az Apple-nek még van három hónapja, hogy megfellebbezzék a döntést.

Jelenleg folyik még egy másik nagy versenyfelügyeleti vizsgálat is Oroszországban, melyet a Kaspersky kezdeményezett a Microsoft ellen: azzal vádolják őket, hogy erőfölényükkel visszaélve hátrányos helyzetbe hozzák az antivírus szoftvereket kínáló versenytársakat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények