A rekordok rekordját is megdöntötte az Apple

Az Apple tegnap bejelentette a 2015-ös üzleti év szeptember 26-ával záródó negyedik negyedévének eredményeit. Azt már megszokhattuk az utóbbi években, hogy minden év, negyedév „rekordot” hoz a vállalatnál, vagyis folyamatosan emelkednek a bevételei, ám a mostani adatok még ebben is különlegesek: a negyedévi 51,5 milliárd dolláros árbevétel megdöntötte az eddigi negyedéves csúcsot, melyet az ExxonMobil olajipari óriás ért el 2008-ban (45,2 milliárd dollár).

A növekedés igen jelentős: míg tavaly ugyanebben az időszakban 42,1 milliárd dolláros árbevétel mellett 8,5 milliárd dolláros profitot termeltek, idén az 51,5 milliárdos bevételre 11,1 milliárd jutott. A bruttó nyereség 2014 negyedik negyedévéhez képest 38 százalékról 39,9 százalékra emelkedett, a nemzetközi értékesítések a negyedévi árbevétel 62 százalékát adják.

Az Apple bevételének és profitjának változása
[+]

A kiváló eredmények elsősorban az iPhone elsöprő sikerének tudhatóak be (világszerte 48,05 millió készüléket adtak el), azon belül is a pörgő kínai piacnak – az is igaz viszont, hogy bár a 12,52 milliárd dolláros kínai értékesítés duplája a 2014. negyedik negyedévinek, az előző negyedévhez képest (13,2 milliárd dollár) visszaesés tapasztalható. Mindenesetre az iPhone által produkált árbevétel (32,2 milliárd dollár) több, mint a Microsoft és a Facebook negyedéves árbevétele – együtt.

Az iPhone-eladások változása
[+]

Viszonylag kedvezőtlen hírek csak az iPadről szólnak (esik az értékesítése), illetve az Apple Watch sem hozott áttörést, igen vontatottan halad a bevezetése, jelenleg nem sikertermék.

Összességében a 2015-ös év is rekordot döntött: az árbevétel 234 milliárd dollár, ami 2014-hez képest 28 százalékos növekedés. Az éves profit 53,4 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy az Apple hetente nagyjából egymilliárd dolláros tiszta hasznot termel.

A nagyszerű eredmények hatására az Apple a hamarosan induló ünnepi szezonra vonatkozó célkitűzését is módosította: 75,5 milliárdos árbevétel helyett 77,5 milliárdos értékesítést kell elérniük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények