Drágábban adja a processzorokat az Apple-nek a Samsung

A Samsung közölte az Apple-lel, hogy a jövőben 20 százalékkal többet kell fizetniük a mobil készülékeikben használt processzorokért – írta meg belső forrásokra hivatkozva a Chosun Ilbo dél-koreai hírportál angol nyelvű oldala hétfőn este.

A források szerint a dél-koreai vállalat nemrég közölte amerikai partnerével, hogy az úgynevezett „application processor” (AP) árát fel fogják emelni. Az Apple ezt először elutasította, ám mivel nem találtak olyan beszállítót, akinek a termékével helyettesíteni tudták volna az iPhone és az iPad fontos alkatrészét, kénytelenek voltak elfogadni a magasabb árat. A tudósítás szerint az Apple tavaly 130 millió ilyen chipet vásárolt a vele 2014-ig szerződött beszállítójától, ebben az évben pedig több mint 200 millió AP-re lesz szükségük.

A lap jelentését egyelőre egyik cég sem kívánta kommentálni.

A Samsung lépése valószínűleg nem független a két cég között teljes erővel dúló szabadalmi háborútól, melynek igen nagy médiafigyelmet kapott legutóbbi eseménye Nagy-Britanniában alakult ki. Ahogy korábban többször beszámoltunk róla, egy bíróság itt nemcsak elutasította az Apple keresetét, de arra is kötelezték őket, hogy honlapjukon, illetve a nyomtatott sajtóban közöljék: alaptalanul vádolták meg a versenytársat. Az Apple ennek a kötelezettségnek igen sajátosan igyekszik eleget tenni: először egy apró, a főoldal aljára elhelyezett link vezetett el egy olyan szöveghez, mely tekintélyes részében az ítélet jogtalanságát hangoztatta, majd amikor a bíróság kimondta, hogy ez nem megfelelő, egy hosszabb linket helyeztek el, mely már egy szikár, a pervesztést bejelentő szövegre mutat.

Ám itt is trükköztek, ugyanis egy olyan, az ott található képet átméretező szkriptet helyeztek el a főoldalon, hogy az említett link csak görgetés után látsszon. Ezt a lépésüket is komoly felháborodás fogadta a jogászok részéről. A korábbi ítéletet megíró bíró az Apple vonakodására utalva elmondta, hogy „a tisztességes viselkedés hiánya”, mely ebben az ügyben tapasztalható a vállalat részéről, remélhetőleg kivétel, és nem jellemző („I hope that the lack of integrity involved in this incident is entirely atypical of Apple”). Ugyanakkor a legfelsőbb bíróság a kabaréba illő lépések miatt utólag úgy rendelkezett, hogy az Apple büntetésként köteles megfizetni a Samsungnak a perrel kapcsolatos költségeit is.

Azóta történt

Előzmények