Árbevételi rekordot döntött a Samsung

Az egy évvel korábbihoz képest 52 százalékkal, 14 980 milliárd vonos (1 dollár=1153,7 von) rekordszintre nőtt a második negyedévben a dél-koreai Samsung Electronics Co. árbevétele. A 3130 milliárd von nettó nyereség közel háromszorosa a tavalyi második negyedévinek, de hajszállal elmarad az első negyedévben elért 3140 milliárdtól, mint ahogy az üzemi eredmény is kisebb a múlt negyedévi 4010 milliárd vonos csúcsnál.

Az árbevétel megugrásában döntő szerepet játszott, hogy erősödött a kereslet a memóriachipek iránt – ezek gyártásában a Samsung világelső –, s ez mintegy tízszázalékos áremelkedéssel járt. A félvezető-üzletág forgalma éves összevetésben a kétszeresére, 4580 milliárd vonra nőtt. Ugyancsak jól teljesített a mobiltelefon-divízió, a gyártók világranglistáján a harmadik helyen álló Samsung az első negyedévi 20,1 millió után a másodikban rekordmennyiségű, 22,7 millió mobilkészüléket adott el. A részleg árbevétele 4940 milliárd vonra nőtt az egy évvel korábbi 3180 milliárdról, míg a harmadik meghatározó üzletágban, a folyadékkristályos monitorok gyártásában 1500-ról 2470 milliárd vonra bővült a forgalom.

Az üzemi nyereségnek az első negyedévhez képest bekövetkezett csökkenését a Samsung a működési, az adminisztrációs és a marketingköltségek emelkedésével magyarázza, az utóbbiakba beleértve az olimpiához kapcsolódó kiadásokat is. Ezenkívül a mobiltelefonok átlagos értékesítési ára a piaci verseny erősödése miatt 9 százalékkal esett, s a vállalat a folyó negyedévre az árnyomás folytatódását várja. Szintén gyengíti a nyereséget, hogy a Samsung – főként a félvezetőgyártási beruházások finanszírozása érdekében – ezer milliárd vonnal, 8940 milliárd vonra növelte idei állótőke-beruházási keretét.

Azóta történt

Előzmények