Arcfelismeréses beléptetés egy londoni pályaudvaron is

Az első lépések megtörténtek, de a rendszer bevezetéséig még hosszú út vár a fejlesztőkre.

Nemrég számoltunk be arról, hogy októbertől a moszkvai metró teljes területén lehet már fizetni arcazonosítással is. Hasonló megoldást tesztel pár napja már élesben az Eurostar Londonban.

A kontinenst a szigetországgal összekötő vonalakon nagy sebességű vonatokat üzemeltető Eurostar a tesztet a St. Pancras nemzetközi pályaudvaron végzi. A Smartcheck lane elnevezésű biometrikus rendszer fő célja, hogy lerövidítse a jelenlegi hosszadalmas azonosítási folyamatokat. Egyelőre egy irányban lehet használni, azok tudják igénybe venni, akik Londonból Európába tartanak. Felszálláskor az utasnak két azonosításon kell átesnie: egyszer a jegyellenőrzés miatt, majd az országból való kilépési, határőrizeti ponton az útlevél érvényességét nézik meg.

A december 6-án megkezdődött tesztelési folyamat egyelőre kis számú utast érint, és jelen pillanatban még nincs olyan funkciója, mely azt ellenőrizné, hogy az utas jogosult-e belépni az Egyesült Királyság területére vagy a schengeni övezetbe.

Az Eurostar által használt rendszert az iProov nevű, „passzív hitelesítési” megoldást kínáló cég biztosítja – „passzív”, vagyis a felhasználónak nem kell aktívan részt vennie a folyamatban. A szolgáltatást igénylő utasoknak ugyanakkor először is egy weboldalon kell regisztrálniuk a platformba, ahol telefonnal vagy webkamerával arcképet készítenek róluk – a pályaudvaron ez lesz az azonosítás alapja.

Előzmények