Kiberbiztonsági riasztórendszert fejlesztettek az Egyesült Államokban

Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium Argonne Nemzeti Laboratóriumának tudósai egy speciális információbiztonsági program fejlesztésén dolgoznak, mely lehetővé teszi, hogy az informatikai hálózatok külső támadás elleni védelmét szavatolni hivatott kibervédelmi rendszerek közvetlenül cserélhessenek információt egymás között egy esetleges betörési kísérlet során, így erősítve a rendszer átfogó biztonságosságát. A technológia hasonlóképpen működik, mint az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban alkalmazott Neighborhood Watch Program nevű civil bűnmegelőzési kezdeményezés, melyet magyarra rendszerint Szomszédok Egymásért Mozgalomnak szokás fordítani. Amennyiben az egyik informatikai egységet támadás éri, a programban csoportosuló összes védelmi rendszer egy biztonságos csatornán keresztül azonnal tájékoztatást kap az eseményről, e módon az azonos metódussal zajló betörési kísérletet a többi számítógép jó eséllyel képes elhárítani.

Az új biztonsági modell kidolgozása előtt szinte minden esetben az informatikai szakembereken múlt az ellenséges szándékú aktivitásokról szóló jelentések szakszerű továbbítása. A kibertámadások során óriási jelentőséggel bír az információ gyors, pontos és biztonságos megosztása a többi informatikai rendszerrel, így növelve a valószínűségét annak, hogy az azonos módon elkövetett betörési kísérletet sikerrel tudják elhárítani az attakra előre felkészített védelmi rendszerek. Tekintettel arra, hogy a hálózatok átlagban milliónyi támadást kénytelenek elszenvedni nap mint nap, az emberi erőforrások már nem képesek megbirkózni az egyre növekvő terheléssel: nincs más választásunk, a gépekre kell bíznunk a védelem hatékony megszervezését.

Jelenleg a technológia ellenséges forrásnak minősített IP-címeket és doménneveket képes továbbítani, de rövidesen kiegészül a lista e-mail- és teljes URL-címekkel is. A program fejlesztésért a kutatásban részt vevő szakemberek elnyerték az Amerikai Energiaügyi Minisztérium 2009-es technológiai innovációs díját.

Azóta történt

Előzmények