Átmenetileg betiltották a WordPresst Pakisztánban

A TechCrunch helyi forrásokra hivatkozva azt írja, Pakisztánban lekapcsolták a Wordpress.com blogjait. A Pakisztáni Telekommunikációs  Felügyelet kérésére a helyi internetszolgáltatók blokkolni kezdték ugyanis a szolgáltatást. A háttérben a Pakistan Day, a soron következő nemzeti ünnep (március 23.) állhat.

A Pakisztáni Telekommunikációs Felügyelet egyik munkatársa a poropakistani.pk kérdésére megerősítette, hogy a WordPress.com átmeneti blokkolására nemzetbiztonsági okból került sor. A nem hivatalos források alapján a nemzeti ünnep után két nappal újra blogolhatnak majd a pakisztániak.


[+]

A TechCrunch rávilágít, nem ez az első eset, hogy a hatóságok korlátozzák az internet bizonyos részeit: korábban a Facebook, a Flickr, az IMDB, a Twitter, illetve a Wikipedia oldalai is váltak már elérhetetlenné kisebb-nagyobb időre Pakisztánban. Ezek minden esetben átmeneti tiltások voltak. Ilyet kapott a YouTube is 2008-ban, akkor sikerült néhány órára az egész világban elnémítani a keresőóriás videószolgáltatását véletlenül. Azóta többször tiltották le a YouTube elérését Pakisztánban, legutóbb pedig 2012-ben, amikor egy, a muszlimokat sértő filmet nem távolított el a szolgáltató. Azóta 2013-ban már szóba került az átmeneti tiltás feloldása, sőt tavaly áprilisban a kormány bejelentette a végleges döntést is, ezt 2014 májusában érvénybe is léptették, ám a tényleges feloldás egyelőre várat magára.

Azóta történt

Előzmények

  • Az internet nem felejt

    Nehéz eldönteni, hogy ez jó, vagy sem. Rengeteg szempont és vélemény áll szemben egymással. Van, aki még a robots.txt utasításait sem veszi figyelembe a mentés során.

  • A YouTube még mindig csak viszi a pénzt

    Hiába a legnagyobbak a szegmensben, a Google kilenc év alatt legfeljebb nullszaldósra tudta kihozni a videómegosztót, és lassan elfogy a türelem.