Ausztrál kormányhivatalok honlapjait törték fel

A mai napon több ausztrál kormányzati felület is elérhetetlenné vált, miután a magát Anonymousnak nevező csoport szolgáltatás-megtagadással járó támadást intézett az ország hivatalai ellen. A károsultak között van a távközlési minisztérium oldala is – nem véletlenül: Ausztrália idén ősztől központi internetcenzúra bevezetésére készül, a javaslat ötletgazdája pedig Stephen Conroy távközlési miniszter.

Nem ez az első eset, hogy Anonymus tüzet nyitott Ausztráliára, tavaly szeptemberben egy teljesen hasonló támadás érte a miniszterelnök honlapját. A hackergárda akkor azzal indokolta az akciót, hogy így kívánnak tiltakozni a helyi internetcenzúra és a tartalomszűrés bevezetése ellen, mivel az intézkedés nemcsak jogsértő, hanem nyilvánvalóan alkalmatlan eszköz arra, hogy megvédje az embereket a „gonosztól”. Ugyanez történt most is: a csoport hírügynökségeknek elküldött levelében azt írja, egyetlen kormány sem tagadhatja meg az információ szabad áramlását állampolgáraitól.

A nagy ausztrál tűzfal eredeti ötlete az, hogy a szövetségi médiahatóság (ACMA) által összeállított feketelista alapján az internetszolgáltatók kiszűrik az ügyfelek forgalmát. A testület egyrészt hivatalból, másrészt lakossági bejelentések nyomán teszi indexre azokat a weboldalakat, melyek az ország törvényeibe ütköző tartalmakat közölnek, például gyermekpornót, szexuális erőszakot, zoofíliát megjelenítő anyagokat tesznek elérhetővé, vagy kábítószerek használatához, bűncselekmények elkövetéséhez adnak instrukciókat. A központi cenzúra kritikusai szerint azonban félő, hogy az ACMA feketelistájára hivatali túlbuzgóság következtében olyan weboldalak is felkerülnek, melyek nem érdemelnék ki a tiltást. Az aggodalmat táplálja, hogy a médiahatóság tavasszal kiszivárgott listáján – melynek valódiságát a kormány sosem ismerte el – számos ártalmatlan szájt (többek között YouTube- és Wikipedia-aloldal, sőt egy fogorvos honlapja is) szerepelt. Más kérdés, hogy a filter viszonylag egyszerűen meg is kerülhető.

Azóta történt

Előzmények