Ausztrália megszüntetné az útlevél-ellenőrzést

A még formálódó tervek szerint a repülőtéren áthaladó utasokat emberi beavatkozás nélkül, biometrikus módon vizsgálnák meg.

Az ausztrál kormány, közelebbről a bevándorlási és határvédelmi minisztérium azon dolgozik, hogy az ország határain (legalábbis az érkezési oldalon) megszüntessék az útlevél-ellenőrzést, és az utazókat biometrikus módon, azaz arcfelismerő szoftver, valamint írisz- és/vagy ujjlenyomat segítségével kontrollálják – írta meg mai tudósításában a Sydney Morning Herald.

Gépeket, digitális eszközöket – pl. az úgynevezett okos kaput – már évek óta használnak szerte a világon, így Ausztráliában is (egy ilyen rendszer látható lejjebb a videóban), de ez a projekt ennél sokkal tovább megy. A kormány Seamless Traveler elnevezésű projektje keretében dolgoznak olyan megoldásokon, melynél a repülőtereken a határátlépés folyamatát úgy gyorsítanák fel, hogy a lehető legkevesebb emberi közreműködésre legyen szükség az adminisztráció elvégzéséhez.

Reményeik szerint a gépi ellenőrzés nemcsak zökkenőmentesebbé tenné az utasforgalmat, de a gyanús, körözött stb. utasok hatékonyabb kiszűrését is biztosítaná. Ha ez működik, akkor az utasoknak meg sem kellene állniuk érkezés után, leszállás után egyszerűen kisétálhatnak a repülőtér bejáratán (feltéve ha az útlevél-ellenőrzés elmaradása folytán nem alakulnak ki hosszú sorok a csomagátvételnél…).

Jelen pillanatban úgy tervezik, hogy júliusban a többihez képest kevésbé forgalmas canberrai repülőtéren indítanak el egy tesztüzemet – ha itt megfelelőek lesznek az eredmények, akkor novemberben hasonló teszt indulhat Sydney-ben és Melbourne-ben is. Az viszont meglepő, hogy még nem választották ki, melyik gyártó melyik rendszerét fogják alkalmazni, jelen pillanatban is folyik a pályáztatás.

Azóta történt

Előzmények