Autóipari chipforradalmat indít a TSMC és a MediaTek

Komoly fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek eredményeképp a mobilos chipszektorhoz zárkózhat fel az eddig állandó lemaradásban lévő autóipari chipágazat.

A TSMC olyan új szoftver kiadására tett ígéretet, amelynek segítségével az autóipari chipek minden eddiginél gyorsabban profitálnak majd az új technológiákból.

A legtöbb autós beszállító a TSMC-vel gyártatja a lapkáit, ezeknek ugyanakkor jóval strapabíróbbnak és stressztűrőbbnek kell lenniük, mint a fogyasztói elektronikai eszközökre kerülő chipeknek – ez az oka annak, hogy speciális gyártási folyamatot alkalmaznak, így a hasonló szintű fogyasztói chipeket több éves lemaradással követik csak az autós chipfejlesztések.

Az új szoftverrel az autós chipek tervezői 2 éves előnybe kerülnek, így lényegében hamarosan a TSMC N3-as technológiájának autós változatát használhatják. A világjárvány és az autóipari chiphiány előtt a TSMC szerint az autós cégek a chipkérdéseket a beszállítókra hagyták, de most mindkét fél aktívan egyeztet velük, a legnagyobb autógyártók rendszeresen dolgoznak már a TSMC-vel.

Hasonló átállást lengetett be a MediaTek is: az erőforrásokat ezentúl az autókra és az AI-világra koncentrálják, a mobilpiac ugyanis lejtőre került gazdasági és inflációs okokból, ami bizonytalan jövőt vetít előre. A MediaTek nagyon, nagyon gyors átállást ígér, mert a két új területben lát növekedési lehetőségek a következő 3-5 évre.

Azóta történt

Előzmények