Az Acer lesz a legnagyobb notebookgyártó

Az észak-amerikai pénzügyi válság ellenére is bízik a PC-piac, de főleg a hordozható szegmens kitartó növekedésében az Acer. A tajvani vállalat 2011-re 30 milliárd dollárra tervezi feltornászni éves árbevételét, és a Hewlett-Packardot megelőzve a világ legnagyobb notebookgyártójává akar válni – vázolta ambiciózus célkitűzéseit Gianfranco Lanci elnök-vezérigazgató Budapesten, a cég több száz újságíró részvételével megrendezett világkonferenciáján.

A vállalatvezető nyitóbeszédében elmondta, hogy a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági környezet nem fogja látványosan visszahúzni a PC-piacot, mert a számítógép mára mindennapi fogyasztási cikké vált, egyre nehezebben képzelhetők el a hétköznapok a legkülönfélébb hardverek nélkül. Ez egy új jelenség, hiszen néhány éve a komputer elsősorban még munkaeszköz volt.

Gianfranco Lanci
Gianfranco Lanci (Fotó: IT café)

A növekedés motorja főként a hordozható gépek szegmense, amelyben a notebookok mellett megtalálhatók ma már a kisebb, elsősorban internetezésre használható eszközök: a netbookok és az ún. MID-ek. „Ma a mobil számítástechnika forradalma zajlik” – mondta Lanci. Míg korábban a notebookot a felhasználók második számítógépnek vették, addig ma már az az elsődleges komputerük, és mellé könnyebben hordozható, egyszerűbb netbookokat vásárolnak.

A desktop nem hal meg, csak átalakul

Ez az átalakulás párhuzamos az internet gyors terjedésével és a ma körülbelül másfél milliárdos internethasználói tábor folyamatos bővülésével: az emberek már nemcsak otthon, helyhez kötötten akarnak internetezni, hanem mindenhol. Gianfranco Lanci szerint erre az igényre válasz a tavaly megjelent új termékkategória, a kis kijelzővel, nagyjából egy kilogramm körüli súllyal és nem bivalyerős, hanem inkább energiatakarékos processzorral rendelkező netbook. E készülékek piaca az idén 10, jövőre pedig már 25 millió darabra fog nőni – jósolta az Acer-vezér. A vállalat egyébként éppen a budapesti rendezvényre időzítette saját netbookja, a WiMAX- vagy 3G-modullal rendelhető Aspire One bejelentését.

„De az asztali számítógép sem fog kihalni, csupán átalakul, drasztikusan” – mondta. A ma többnyire az asztal alatt tartott desktopok ismét visszakerülnek az asztalra (innen származik azt az eredeti angol elnevezés is), mert az általános célú gépek megint kisebbek lesznek, miközben tovább terjednek az ún. media center PC-k és megmaradnak a kifejezetten játékra szánt erőművek.

Az 50 országban összesen csupán hatezer főt foglalkoztató Acer az első félévben a HP és a Dell után a harmadik legnagyobb PC-gyártó volt a világon, nagyjából 10 százalékos piaci részesedéssel. A vállalat a notebookszegmensben – ahol 58 százalékkal növelte forgalmát – a második helyen áll 15,6 százalékos befolyással, míg az asztali gépek piacán a negyedik 5,1 százalékos piacrésszel. Mint Lanci elmondta: az idén 30 millió számítógép eladását tervezik, és közel 20 milliárd dolláros árbevételre számítanak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények