Az AMD bejelentette a Xilinx felvásárlását

Még a hónap elején számoltunk be arról, hogy az AMD felvásárolná a Xilinxet, és ezt a lépést az előbbi vállalat most hivatalosan is bejelentette. A szóban forgó akvizíció 35 milliárd dollár értékben valósul meg, továbbá a két fél megegyezett abban, hogy teljes egészében AMD részvényekből lesz fedezve.

A Xilinx részvényesei fix, 1,7234-es aránnyal jutnak AMD részvényekhez, ami az aktuális árfolyamon nagyjából 143 dolláros Xilinx részvényárat jelent. Az AMD szerint a kombinált vállalatnak a saját részvényesei a 74%-át birtokolják majd, míg a Xilinx részvényesei a maradék 26%-ot kapják meg. Az így létrejövő cég 135 milliárd dollár értékű lehet, és hozzávetőleg 13 ezer dolgozót foglalkoztathat. Az érintettek szerint az akvizíció a következő év végén zárolhat le.

A döntéssel az AMD gyakorlatilag bevásárolja magát az első helyre, hiszen a Xilinx az adaptív IT megoldások piacvezetője. Ezzel a létrejövő vállalat egy 110 milliárd dollár értékű piacot célozhat, és igen nagy esélyük van jelentős részesedést szerezni, mert az adatközpontok szegmensében, a saját célterületeiken belül mindkét cég a leggyorsabb termékeket kínálja. A fentebb linkelt hírben már leírtuk a felvásárlás mögötti koncepciót, és továbbra is az ACAP, vagyis adaptive compute acceleration platform izgathatja az AMD fantáziáját. Ha ezt bevonják a saját ökoszisztémájukba, kiegészítve egy memóriakoherens interfésszel, például az Infinity Fabric kapcsolattal, akkor egy olyan komplett rendszert tudnának kínálni, amire egyelőre senki más sem képes. Eközben a megrendelői oldalról növekszik az igény a valós idejű AI teljesítmény felé, többek között emiatt erősödik nagyon ezen a területen a Xilinx, hiszen más gyártó hardvere nem tud olyan erős, rövid időegységen belüli teljesítményt leadni, mint az ACAP megoldások. Ez egy olyan piaci rés, ahova a Xilinx nagyon betalált az új generációs fejlesztéseivel, az AMD-nek pedig szüksége van rá. Hosszabb távon ebből integrált megoldások is lehetnek, ahol a chiplet koncepció előnyeit kihasználva egyre több piacon alternatívává tehető az ACAP.

Az AMD számára valószínűleg az is lényeges szempont volt, hogy a Xilinx FPGA portfóliója (Artix, Spartan, Kintex, Zynq, Virtex és Virtex sorozat) a technológiai szempontok alapján relatíve erősen teljesít, miközben jól mennek az Alveo gyorsítók, illetve az ACAP-ra, vagyis a kritikus fontosságú Versal termékcsaládra növekszik az igény az adatközpontok piacán. Az akvizíció kockázata ugyanakkor így is elég nagy, viszont az AMD aktuális helyzetében talán felvállalható, főleg a felvásárlás módját tekintve.

Azóta történt