Az Apple megcsinálta a pengenoteszt

Valami van a levegőben” - hirdették találóan az idei MacWorld Expó több plakátján az Apple legújabb mobil számítógépét, a MacBook Airt, mely egyebek mellett csekély tömegével és rendkívül vékony kialakításával hívja fel magára a figyelmet. A MacBook sorozat legújabb tagját maga Steve Jobs leplezte le (egész pontosan előhúzta egy borítékból) a kiállítás tegnapi nyitóelőadásában.

A MacBook Air újabb példája annak, hogy az Apple tervezőmérnökei előszeretettel vetnek be innovatív formákat és technológiákat a számítógépek megalkotása során: a gép legvastagabb részén sincs egészen két centiméter, de van olyan pontja, ahol csupán négy milliméter vastagságú a géptest. A rekord vékony notebook hordozása vélhetően már csak 1,36 kilogrammos tömege miatt sem fog problémát okozni, a gép alapterülete ezzel együtt a vártnál valamivel nagyobb (325 x 277 milliméter), elsősorban a 13,3 hüvelykes, LED-háttérvilágítású kijelzőnek köszönhetően (az Apple ugyanekkora kijelzőt épít a kommerszebb MacBook modellekbe).

Az újdonság további érdekessége, hogy mindössze négy csatlakozópont található rajta (egy töltő, egy USB, egy kombinált, analóg vagy digitális képtovábbításra szolgáló csatlakozó, valamint egy fejhallgató), a MacBook Air már inkább a vezeték nélküli kommunikációra helyezi a hangsúlyt – a gépbe az AirPort Extreme wifivezérlőt építették és kapott egy Bluetooth 2.1-es rádiót is. Az új Apple gép kétmagos Core 2 Duo processzorral, minimum 80 gigabájtos merevlemezzel (ez komoly felár ellenében kiváltható egy 64 gigabájtos, szilárdtest-alapú flashmemóriás háttértárolóval) és 2 gigabájt rendszermemóriával kerül forgalomba. A MacBook Air alapára 1800 dollár lesz az Egyesült Államokban.


Már mozifilmek is elérhetők az iTuneson

Az idei MacWorld Expó újdonságai közt feltűnt még az új Apple TV, mely új hardvert nem, csak egy új szoftvert takar – ezzel már nem kell a számítógépet közbeiktatni a tartalmak letöltésnél, a kütyü ebben a formában talán sikeresebb lehet majd elődjénél. Továbbfejlődött az iTunes szolgáltatás is, melyről mostantól egész estés mozifilmeket is lehet kölcsönözni (eddig jórészt csak videoklipek vagy tévésorozatok voltak elérhetők ezen a felületen). Bemutatták a Time Capsule nevű külső adattárolót is, mely lényegében egy vezeték nélküli átvitelt is támogató külső merevlemez. Ez két változatban kerül a boltokba: az 500 gigabájtos modellért cserébe 300, az egy terabájtos változatért pedig 500 dollárt kell majd fizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények