Az arcod lesz a jelszavad

Egy kanadai vállalat tegnap egy olyan webkamerát mutatott be, amely a mellékelt szoftver segítségével képes beazonosítani arcról a felhasználót – ezzel a jelszavas, ujjlenyomat- vagy íriszalapú azonosítás alternatívája lehet. A biometrikus azonosításban utazó Bioscrypt VisionAcess 3D DeskCam elnevezésű felvevője – amely körülbelül 7,5 centiméter magas és 2,5 centiméter széles, és USB-n keresztül kapcsolható a számítógéphez – infravörös fénnyel szkenneli az előtte ülő arcát, amelyről nagyjából 40 000 pontot vizsgálva háromdimenziós mintát készít.

Ryan Zlockie, a cég termékmenedzsmentért felelős igazgatója a CNET News.com-nak azt mondta, hogy a kamera elsősorban a homlokot, a szemgödröt és az orrot pásztázza. Az így készült 3D-s minta alapján aztán később eltérő fényviszonyok mellett, eltérő szögből is képes felismerni a felhasználót, és különbséget tud tenni például egypetéjű ikrek között is. Ha valaki szakállasan regisztrál, majd később leborotválja az arcszőrzetét, a kamera és a szoftver fel fogja ismerni, annak viszont, aki plasztikáztatja az arcát, valószínűleg újra kell regisztrálnia – mondta Zlockie.

A Bioscrypt szerint az arcfelismerés az ujjlenyomat- vagy íriszalapú azonosításnál barátságosabb megoldás. Egyrészt gyorsabb – magyarázta Zlockie –, másrészt nem kell nagyon közel menni a leolvasóhoz, és nem kell semmit sem megérinteni.

A VisionAccess 3D DeskCam a tervek szerint az év második felében kerül piacra, 350 dollár (átszámítva körülbelül 65 000 forint) körüli áron. Első körben vállalatoknak kínálja majd a terméket a Bioscrypt, de az év végétől, a jövő év elejétől otthoni felhasználók számára is elérhetővé válik a kamera. Ezt segítheti, hogy Zlockie szerint a nagyobb volumenű gyártás beindításával a fogyasztói árat 200 dollár közelébe lehet majd leszorítani.

Azóta történt

Előzmények