Az Externet megvásárolja a Vivanetet

A ma bejelentett ügylet során az EXTERNET Zrt. a VIVANET Kft. 47%-os üzletrészét 400 millió forintos vételáron, míg a maradék 53%-ot újonnan, zárt körben, 1.124 százalékos árfolyamon kibocsátandó, 450 millió forint össz-kibocsátási értékű EXTERNET Zrt. részvényért szerzi majd meg.

A vevő az ügylet finanszírozását részben saját forrásokból, részben a VIVANET Kft-től átvett tevékenység eredményéből és banki forrásokból finanszírozná, utóbbit - amennyiben szükséges – a későbbiekben tőkepiaci eszközökkel kívánja kiváltani. A nyereségesen működő VIVANET Kft. mintegy 15 ezer ADSL ügyfél kiszolgálása mellett egy korszerű szervertermet is üzemeltet, 2007. évi árbevétele várhatóan 1 milliárd forint körül lesz.

Az ügylet megvalósulása esetén, annak és a korábban a TVnet Számítástechnikai Kft-vel kötött ADSL ügyfél átadási megállapodás teljesülésének függvényében, illetve a cég organikus fejlődése folytán az EXTERNET Zrt. ADSL ügyfélszáma a 2008. év közepére várhatóan a 45-55 ezres tartományban lesz. Ezzel az EXTERNET Zrt. az egyik legnagyobb független internet-szolgáltatóvá válik, emellett továbbra is a hangszolgáltatási piac aktív, növekvő résztvevője lesz.

A VIVANET Kft. akvizíciójával a cég – közepes méretű szereplőként - a co-location és szerver hosting piacra is beléphet. A megnövekvő szélessávú előfizetőszámnak köszönhetően az Externet helyi hurok bérleti konstrukcióval költséghatékonyan építheti ki saját szélessávú infrastruktúráját. A létrejövő cégcsoport már a 2008. évben 4 milliárd
forint körüli árbevétel és – függően a szinergia-kiaknázás hatékonyságától – 400-500 millió forint közötti EBITDA termelésére lesz képes.

A mai ügyletkötés nem jelenti automatikusan az EXTERNET ügyfélszámának és tevékenységének bővülését. A VIVANET Kft. ügyfeleinek kiszolgálását az ügylet a jelenlegi szakaszában nem érinti, az továbbra is a VIVANET Kft. keretein belül történik.

Azóta történt

Előzmények