Az IBM szakemberei is húzzák a fejlődő régiókat

Az IBM az elkövetkező három évben hatszáz, a világ legkülönbözőbb tájairól pályázati úton kiválasztott munkatársát küldi egy hónapra a világ fejlődő régióiba, hogy ott civil szervezetek munkáját segítsék – áll a vállalat mai közleményében.

A mintegy ötezer jelentkezőből kiválasztott első száz szakember idén nyáron indul az érintett hat országba. A különböző hátterű, szaktudású és kultúrájú nyolcfős csoportok a gazdasági fejlődést az információs technológiával ötvöző, non-profit projekteken működnek majd közre Ghánában, Vietnámban, a Fülöp-szigeteken, Romániában, Törökországban és Tanzániában: lesz ahol a gazdasági, társadalmi és demokratikus fejlődés érdekében a helyi kereskedelmi kamarák és városi tanácsok működését támogatják, több országban pedig a kis- és középvállalkozások fejlődését segítik majd elő.

Ezek a programok segítséget jelentenek a helyi közösségeknek, ugyanakkor az IBM új vezetői generációjának kinevelésében is szerepet játszanak: az IBM szerint egy globális vállalatnál a jövő vezetőjének változatos kultúráknak, szabályozási környezetnek és különböző társadalmi elvárásoknak kell megfelelnie, s a menedzserek olyan új generációjára lesz szükség, amely érzékeny a társadalmi és környezeti problémákra, képes a különbözőségek tiszteletben tartásával az eltérő kulturális hátterű kollégákat irányítani, velük együttműködni.

A nyugat-európai országok szinte kivétel nélkül részt vesznek a programban, a volt szocialista országok közül pedig Szlovákia és Magyarország ad embereket a projekthez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM