Az Infineon tulajdonába kerül a Cypress Semiconductor

A 9 milliárd eurós akvizíció a részvényeseknek nem igazán tetszik.

A német Infineon bejelentette, hogy megegyezésre jutottak az Egyesült Államokban bejegyzett Cypress Semiconductor nevű cég felvásárlásával kapcsolatban, így 9 milliárd euróért, bekebelezik az érintett vállalatot. A részvényesek nem igazán boldogok, hiszen túl drágának tartják az ajánlatot, amely valóban 46%-os részvényárankénti prémiumot jelent.

Reinhard Ploss, az Infineon elnök-vezérigazgatója nem is tagadta, hogy sokat drágán vásárolják fel a kiszemelt vállalatot, de állítása szerint még így is megéri. Utóbbi akár igaz is lehet, ugyanis az Infineon nagyon is érdeklődik az olyan erősen bővülő piacok iránt, mint az önvezető autók, az ipari területek, illetve az IoT, de nem rendelkeznek olyan IP portfólióval, amivel hatékonyan tudnák felvenni a harcot a konkurensekkel. A Cypress Semiconductor azonban pont birtokolja a kirakós hiányzó darabkáit, többek között a flashmemóriák, a mikrovezérlők, illetve egyéb lényeges lapkák gyártásával. Sőt, valójában többet is ki lehet majd hozni az üzletből, ugyanis a két cég együttesen komplett platformok előállítására lesz képes, amivel nagyon hatékonyan lehet majd támadni a fejlődő szegmenseket.

Mindezt egyébként nem vitatja senki, koncepció bőven van a döntés mögött, ami leginkább kérdéses, hogy megér-e 9 milliárd eurónyi kiadást a Cypress Semiconductor, miközben az Infineon az elmúlt időszakban kétszer is módosította az üzleti előrejelzéseit a gazdasági bizonytalanságra, illetve a lassuló kínai autóeladásokra hivatkozva. Emellett a felvásárlással még az Cypress Semiconductor adósságát is a nyakukba veszik.

Az Infineon egyébként a felvásárlást 30%-ban részvényekkel, maradékrészt pedig készpénzzel, illetve hitelfelvételből állja. Az akvizíciót valószínűleg csak a következő évben zárják le.