Az informatikai és a bankszektor fizet a legjobban

Itthon az egyes ágazatok átlagfizetései közötti különbség 2,5-szeres is lehet – derül ki a Merces bérinformációs portál három országban végzett, 53 gazdasági szektort átfogó összehasonlításából. Nem meglepő módon legjobban a banki és informatikai területen, legrosszabbul az egészségügyben és a textiliparban dolgozók keresnek Magyarországon

Az adatok alátámasztják, hogy a közvélemény általában jól tájékozott arról, hogy mely ágazatok fizetnek jól. Az első hat helyet sorrendben a leasing, az informatika, a gyógyszeripar, a bankszektor, a (személyi, üzleti, befektetési) tanácsadás és a biztosítási terület szerezte meg. Az átlagos – fontos megjegyezni: bejelentett – bruttó munkabér ezekben a szektorokban 281 és 351 ezer forint között alakul.

Nem igaz viszont a sztereotípia az egyébként sokak által vágyott médiával és marketinggel foglalkozó munkakörökre, melyek 256 ezer forintos átlagfizetéssel csak a 13. és 14. helyen szerepelnek. Meglepően hátul végzett (34.) a köztudatban szintén a jól fizetettek között számon tartott könyvelés és könyvvizsgálás, ahol az átlagbér mindössze 205 ezer forint. Erre talán magyarázat, hogy az e tevékenységet űzők általában vállalkozás formájában dolgoznak. A teljes felmérés utolsó helyén − kivételként a termelő ágazatok közül − 146 ezer forinttal a textil- és bőripar áll.

A külföldi vállalatok nagy része a legjobban fizetett szegmensekben tevékenykedik. Ezek a cégek mind nyereségesek, így az országos átlagnál magasabb béreket tudnak kínálni alkalmazottaiknak – hangoztatta a bérinformációs portált működtető Profesia ügyvezetője. Dalibor Jakus szerint hatással van e szegmensek bérnövekedésére az is, hogy az adott gazdasági területek gyors fejlődése miatt gyakori a szakemberhiány.

Csehország, Szlovákia és Magyarország átlagfizetéseinek összehasonlításából kiderül, hogy az országok között nincs jelentős eltérés az egyes szektorok sorrendjét tekintve. Hasonlóság mutatkozik abban is, hogy mindhárom országban akár 2,5-szeres különbségek is lehetnek az egyes ágazatok átlagfizetései között. Az országok között különbség az átlagfizetések nagyságában érhető tetten, Csehországban nagyobb fizetést kapnak a munkavállalók, mint Szlovákiában vagy Magyarországon. Mivel az adórendszer eltérő, a nettó fizetést tekintve a magyarok keresnek a legkevesebbet: Szlovákiában 30, a Cseh Köztársaságban 60 százalékkal magasabb a nettó fizetése az ugyanabban a munkakörben dolgozóknak.

Előzmények