Az Intel tulajdonába került a Moovit

A Moovit sokak számára ismerős lehet, hiszen a népszerű mobil platformok áruházaiban van ilyen nevű alkalmazás, többek között a Google és az Apple is kiválasztotta már az év applikációjának. A szoftver gyakorlatilag egy útvonaltervező, amely állandóan frissülő információk alapján ajánl megfelelő útirányt a gyalogosoknak, kerékpárosoknak, autósoknak, de akár a tömegközlekedés lehetősége is figyelembe vehető.

A megfelelő információk biztosításához rendkívül méretes adatbázissal kell dolgozni, és ezeket gyorsan kell frissíteni, elvégre fontos, hogy a programot használók jó útvonaltervet kapjanak. Ezek az adatok részben a felhasználóktól érkeznek, de rengeteg közvetlenül megbízott, úgynevezett szerkesztő is van a világban, és begyűjtött információkkal a cég kereskedik is.

A 2012-ben megalapított izraeli startup most az Intelhez került, ugyanis a Santa Clara-i óriáscég 900 millió dollárt sem sajnált kiadni érte. A MaaS (mobility-as-a-service) vonalon utazó Moovit nyilván az adatok, illetve a kiépített globális adatgyűjtés miatt volt értékes, és ezeket az Intel fel tudná használni arra, hogy felgyorsítsák a 2017-ben felvásárolt Mobileye-jal kapcsolatos terveket. Ennek részét képezik az olyan szolgáltatások, mint például a robotaxi, amely a cég számításai szerint 2030-ban 160 milliárd dolláros piac lehet.

Az ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), vagyis a vezetéstámogató rendszerek területén a Mobileye amúgy is piacvezetőnek számít az autóiparnak szánt számítógépes képfelismerés szempontjából, és az Intel ezt a pozíciót alaposan megerősítheti a Moovit felvásárlásával, mivel a Mobileye által megszerzett alaptechnológia ugyan fontos, de legalább olyan lényeges elemnek tekinthető a megfelelően gyorsan frissülő adatbázis az útirány meghatározásához. Ezzel az Intel kvázi egy komplett csomaggal rendelkezik majd az autonóm szállítási formák kiszolgálására, ami a terület iránt érdeklődő cégek számára igen hízelgő lehet.