Az iwiw-jelenség a Mindentudás Egyetemén

A Mindentudás Egyeteme 10. szemeszterét ma záró előadás (Millenáris, 19:30) arra keresi a választ, hogyan szerveződnek és működnek kapcsolataink az interneten. Pléh Csaba pszichológus, az MTA tagja bevezetőjében ismerteti a kapcsolatok tematikáját több tudományterületen. Ezután Bodó Balázs közgazdász, médiakutató a kapcsolatépítő és információmegosztó internetes oldalakat mutatja be.

Az előadásnak külön aktualitást ad az a Nature magazinban publikált magyar tanulmány, amelyben hazai tudósok, Barabási Albert-László, Vicsek Tamás és Palló Gergely modellezték több mint harmincezer kapcsolat működését - ezt szintén bemutatja az előadás. A kutatói együttműködést és mobiltelefonos kapcsolatokat vizsgáló mérések igen meglepő eredményt hoztak: minél állandóbb egy nagy csoport összetétele, annál valószínűbb, hogy váratlanul felbomlik.

Az előadás szerkesztett változata kedden 22:15-kor megnézhető a Duna TV-n, valamint a Mindentudás Egyetem honlapján is elérhető lesz néhány nap múlva ez a videofelvétel.

Azóta történt