Az SBC megveszi az AT&T-t

Az Egyesült Államok második legnagyobb telefontársasága, az SBC Communications Inc. 16 milliárd dollárért megveszi az egyik legismertebb amerikai márkanévvel rendelkező távközlési vállalatot, az AT&T Corp.-ot. Az 1984-ben épp az AT&T feldarabolásából megszülető SBC 15 milliárd dollárt részvényben, egymilliárd dollárt pedig speciális osztalék formájában fizet majd ki a tulajdonosoknak. Az 1875-ben még Alexander Graham Bell által alapított AT&T piaci értéke 15,7 milliárd dollár, azaz az SBC kétszázalékos prémiumot fizet a részvényeseknek. Az AT&T tulajdonosai száz részvényenként 78 SBC-papírt és 130 dollárnyi rendkívüli osztalékot kapnak.

Az SBC 1999-2000-ben a Matáv egyik nagy tulajdonosa is volt, miután megvette a magyar távközlési vállalat privatizációjában a Deutsche Telekommal együtt részt vállaló Ameritechet. A Deutsche Telekom 2002 júliusában élt a részvényesi megállapodásban biztosított jogával és piaci áron – mintegy 2,2 milliárd dollárért – kivásárolta az SBC-t a Matáv 59,53 százalékát birtokló MagyarCom GmbH-ból.

Az AT&T öt éve csökkenő bevételekről kénytelen beszámolni, az utóbbi időben az internetalapú telefonálás, illetve a mobiltelefonok térhódítását sínylette meg a jelenleg is 6 milliárd dolláros nettó adósságállománnyal rendelkező távközlési vállalat. A felvásárlás után megalakuló új társaság várható éves bevétele 71 milliárd dollárra tehető, ami megegyezik a jelenleg piacvezető Verizon Communications Inc. forgalmával. Az SBC számításai szerint a felvásárlás rövid távon lassíthatja a vállalat bevételeinek növekedését, a tranzakció kapcsán pozitív cash-flowra 2007-ig kell várni, a részvényenkénti eredmény javulására pedig 2008-ig. Az ügyletet költségmegtakarítási céllal hozták tető alá, a becslések szerint 2008-tól évi kétmilliárd dollárral csökkenhetnek a kiadások, összesen pedig 15 milliárd dollárt hozhat a szinergia. Az új társaság vezérigazgatója az SBC első embere, Edward Whitcare lesz, az elnöki pozíciót pedig az AT&T éléről érkező David Dorman tölti majd be.

Az AT&T elsősorban a távolsági hívások piacán van jelen, míg az SBC mindenekelőtt az Egyesült Államok nyugati felének helyi piacára koncentrált ez idáig. A tegnap bejelentett ügylet további felvásárlásokat idézhet elő az USA-ban: szakértők szerint a következő célpont az MCI Inc. lehet, a felvásárló pedig a Verizon Communications.

Azóta történt

Előzmények