Bajban van az NVIDIA riválisa

Az AI-chipek terén az NVIDIA egyik ígéretes riválisa a Graphcore, de egyre nőnek a veszteségei. Nem jutnak azonban jelentős pénzekhez az NVIDIA AI-kihívói.

Növekvő veszteségei miatt újabb tőkére van szüksége a Graphcore AI-chipgyártónak, derült ki hivatalos dokumentumokból.

A vállalat számára nagy gondot okoz, hogy az NVIDIA AI-chipek terén látható dominanciája miatt azok a startupok nem igazán jutnak pénzhez, amelyek közvetlenül rivalizálnának az óriással. A Graphcore éppen ilyen, de a legutóbbi adatok szerint már 204,6 millió dollár az adózás előtti veszteségük, az árbevételük pedig 46 százalékos csökkenés után 2,7 millió dollár. Ahhoz, hogy kilépjenek a veszteségekből, több pénzre van szükségük, közölték – jelenleg is egyeztetnek befektetőkkel.

A befektetők azonban vonakodnak pénzt adni olyan cégeknek (pláne sok pénzt), amelyek közvetlenül versenyeznének az NVIDIA-val, amely elsöprő mértékben uralja az AI-szektort hardverfronton.

A Graphcore olyan nehéz helyzetbe került, hogy Norvégiában, Japánban és Dél-Koreában bezárta irodáit, más országokban csökkentette a jelenlétét, továbbá kirúgásokra is sor került. A cég jelenleg 2,77 milliárd dollárt érhet.

Azóta történt

Előzmények