Bánatos az ASBIS, de nem kell a Maxtor

Az ASBIS, egy Magyarországon is régóta jelenlévő nagy európai számítástechnikai disztribútor kivette elosztóhálózatában a kiemelt termékek közül a Maxtor merevlemezeit – állítja a The Inquirer c. internetes bulvárlap. Az elsősorban Európa keleti felében tevékenykedő cég tavaly összességében 680 millió dollár forgalmat tudott felmutatni, most azonban úgy látszik, a jövedelmezőséget szeretné inkább előtérbe helyezni.

Az ASBIS és a Maxtor európai menedzsmentje a napokban megállapodott, hogy megszüntetik az eddigi közvetlen partnerséget, viszont továbbra is együtt látják el a garanciális szervizt mindazokra a Maxtor termékekre, amelyeket az ASBIS forgalmaz.

Laurent Journoud, az ASBIS kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta, hogy nem volt egyszerű ezt a döntést meghozniuk, viszont egyszerűen már nem tudták támogatni a Maxtor termékportfolióját az alacsony profit és a megnövekedett értékesítési költségek miatt. Sajnos a Maxtor kereskedelmi politikájával kapcsolatban is alapvetően ellentétes álláspontra kerültek, legfőképp azért, mert az elmúlt 12 hónapban a gyártó európai képviselete több új disztribútorral kötött megállapodást az EMEA régióban, ami kedvezőtlen az ASBIS számára.

A Maxtornál egyébként nem valami rózsás a helyzet, fogyókúrára fogták a vállalatot. Pár hónapja megtudhattuk a CNET elemzéséből,  hogy a vártnál kedvezőtlenebb piaci helyzetre való tekintettel elbocsátják a vállalat 400–500 alkalmazottját. A merevlemezgyártó egyben csökkentette a második negyedévre vonatkozó pénzügyi várakozásait is. Mint kiderült: az előző három hónapban 11,6 millió meghajtót értékesítettek, ami 10 százalékkal kevesebb volt a tervezettnél. A gyengén alakuló eladások miatt az árbevételt 820 és 825 millió dollár közé, a veszteséget pedig 20 és 30 millió dollár – részvényenként 8–12 cent – közé prognosztizálták.

Előzmények