Újabb népszerű oldal bányászik a gépeddel

A Moovie.cc a statisztikák szerint a 161. legnépszerűbb magyar weboldal, így a kriptovaluta vadászata jelentős mértékben növelheti bevételeiket.

Úgy tűnik, a kriptovaluták népszerűsége oly megállíthatatlan, hogy egyre több sokat látogatott, ám finanszírozási gondokkal küzdő féllegális oldal fordul a bányászat felé – legutóbb a The Pirate Bay tett így. A Makay.net friss közleményében arról számol be, hogy egy újabb oldalnál, a Moovie.cc-nél is elkezdték alkalmazni a módszert.

Makay József leírja, hogy a cryptojacking névre keresztelt művelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett oldal látogatóinak számítógépét és okostelefonját digitális pénz bányászatára használják, ezzel növelve saját bevételeiket. Felhasználók jelezték, hogy a Moovie.cc-nél azt tapasztalták, hogy az oldallal nincs minden rendben – filmezés közben a számítógép processzora indokolatlanul 70-90 százalékos teljesítményen pörög.

A szakértők az oldal forráskódjában néhány másodpercnyi keresés után meg is találták a MineStat.biz JavaScript-kódját, amit az üzemeltetőknek csupán be kellett szúrniuk a weblap végére, hogy onnantól minden látogató számítógépe számukra bányássza a jelenlegi árfolyamon közel 100 ezer forint értékű Monero-érméket.

Movie.cc
[+]

A felhasználási feltételekben ugyan feltüntetésre került a tevékenység, de a Moovie.cc nem jelenít meg semmilyen figyelmeztetést a bányászattal kapcsolatban, így a felhasználók filmnézés közben maximum arra lehetnek figyelmesek, hogy időnként megakad a film, a gép ventilátorai pedig hangosabban pörögnek a megszokottnál az extrém hardverterhelés miatt. Ez akkumulátorról üzemelő eszközöknél (notebookok, tabletek, esetleg okostelefonok) extrém gyors merülést, rosszabb esetben pedig akár túlmelegedést is eredményezhet – írja Makay József.

Jelenleg nem rendelkezünk információkkal arról, hogy egy ilyen népszerűségű oldal mekkora bevételre tehet szert a látogatók számítógépeinek kihasználásával, és persze az sem mindegy, hogy a látogatók milyen konfigurációval rendelkeznek. A másfél-két órás filmekkel viszont a Moovie.cc-n minden esetben több órás illegális bányászatokkal számolhatunk.

A Makay.net közlménye kitér arrra, hogy a cryptojacking ellen jelenleg kizárólag olyan reklámblokkolókkal (pl.: AdBlock Plus, uBlock Origin) védekezhetünk, amik képesek felismerni és letiltani a bányászkódok futtatását a böngészőben. Sajnos okostelefonon nem telepíthetünk ilyen kiegészítőt, viszont az AdBlock Plus egy saját böngészőt is kiadott Androidra.

Azóta történt

Előzmények