Beárazta zenelejátszóját a Microsoft

A Microsoft ma elárulta, hogy mennyibe kerül majd Zune hordozható zenelejátszója és egy dal a vele párban induló Zune Marketplace internetes boltban – jelentette a Reuters. Az előbbi 249,99 dollárért lesz megvásárolható a november 14-i egyesült államokbeli premier idején – ez 99 centtel több az azonos kapacitású iPod áránál –, míg a zeneszámok darabjáért 99 centet kell leszurkolni, éppen annyit, mint az iTunes oldalán.

A szoftvercég elismerte: kénytelenek az Apple piacvezető termékeinek árazásához igazodni, még ha a karácsonyi szezonban emiatt veszteséggel árulják is a készüléket. „Szét kellett néznünk, hogy mi kapható a piacon, és egy versenyképes árat kellett ajánlanunk. Az idei ünnepi szezonban nem leszünk nyereségesek, de a Zune projekt több évre szól” – magyarázta Scott Erickson, a Microsoft Zune-marketingért felelős vezetője a hírügynökségnek.

A cég már korábban világossá tette, hogy több százmillió dollárt fordítanak termékfejlesztésre és reklámra a Zune projekt keretében, és ez a befektetés csak hosszú távon térül meg. Amint a cégvezetők elmondták: a lejátszó csak egy az e márkanéven bevezetni tervezett készülékek közül, már készül egy Zune telefon is.

A 7,6 centiméter átmérőjű színes kijelzővel, 30 GB-os merevlemezzel, FM-rádióval és wifi-képességgel rendelkező, fehér, fekete és barna színben gyártott Zune egyedi jellemzője, hogy vezeték nélküli kapcsolatba tud lépni más Zune lejátszókkal, amelyekre zenéket, fotókat vagy videókat tud küldeni. Az így megosztott dalokat a fogadó – a felhasznált jogkezelő rendszerrel megvalósított korlát miatt – három napig, de legfeljebb három alkalommal hallgathatja meg. A wifis küldözgetés ezért csak védett WMA fájlokkal működik, de a zenészek saját dalaik esetében még így is letilthatják ezt a lehetőséget.

A Zune Marketplace-en 14,99 dollárért havi előfizetést is lehet majd vásárolni, ha azonban ez lejár, a dalok is elévülnek, nem lesznek tovább hallgathatók. A bolt kínálata a nyitáskor kétmillió dal lesz – ígéri a szoftvercég. Most az is kiderült, hogy minden lejátszó előre feltöltött zeneszámokkal, videókkal, filmelőzetesekkel és képekkel kerül forgalomba.

Előzmények