Elfordulnak a befektetők az űrtechnológiás cégektől

A jelenlegi gazdasági környezetben már a kockázati tőkebefektetők is biztonságosabb vizekre eveznek.

A jelenlegi gazdasági környezet, infláció és recessziós félelmek a befektetők világát is alaposan átformálják.

Elég csak arra gondolni, hogy az évekig oly népszerű IPO-piac gyakorlatilag megszűnt, az újak egyike, az Intelhez tartozó MobileEye pedig 50 milliárd dollár helyett már 16 milliárdos IPO-val is beéri. A kockázati tőkebefektető Accel szerint a privát felhőcégek befektetései 42 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben, így mondhatni már csak az óriáscégek felhői dübörögnek.

Szintén hatalmas pofont kap az űrszektor, ugyanis már az űrtechnológiai startupok is kénytelenek lemondani a csillagászati értékelésekről – a Space Capital kockázati tőkebefektető cég szerint a VC-ág ugyanis biztonságosabb vizekre evez.

Az infláció, a gazdasági és az ukrán helyzet miatt a globális pénzpiacokon is nagy a változás, a befektetők átértékelik stratégiáikat, és a vállalhatóbb termékekkel rendelkező cégekre koncentrálnak.

Az űrtechnológiás cégekbe áramló befektetések a harmadik negyedévben 80 százalékot zuhantak, nagyjából 5-ről 1 milliárd dollárra. A kockázati tőkebefektetők a jövőben inkább szolgáltatásként értékesített üzleti szoftvereket helyeznek előtérbe, a mérnöki fejlesztésekre koncentráló deeptech cégeket figyelmen kívül hagyják. Ezen felül a tőkeigényes cégeket is elkerülik, ha azok alacsony vagy hosszú távú megtérülést ígérnek. Ezzel magyarázzák, hogy az űripart érinti legkeményebben a változás.

Előzmények