Befuccsolt az ARM és az NVIDIA akvizíciója

A SoftBank már hivatalos közleményben ecseteli, hogy mihez kezdenek ezek után.

Az NVIDIA még a 2020-as esztendő őszén jelentette be, hogy 40 milliárd dollárért megvennék az ARM-ot, nemrég viszont olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy a cég lemondott az üzlet létrejöttéről. Most már biztos, hogy az akvizíció félbeszakadt, ugyanis a SoftBank hivatalosan is bejelentette, hogy megszüntetik a felvásárlási folyamatot.

A SoftBank közleménye alapján a hatósági engedélyeken csúszott el az üzlet, amit jól jelez, hogy az eredeti tervek szerint már az akvizíció lezárását kellett volna előkészíteni, de erre nem volt semmi esély, ugyanis egyik nagy versenyhatóság sem adta áldását a felvásárlásra. Sőt, az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) konkrétan meg is támadta az üzlet létrejöttét, ugyanis úgy ítélték meg, hogy az elfojtaná a versenyt az új generációs technológiák területén. Mivel a vizsgálatok még nagyon-nagyon sokáig eltartottak volna az akvizíciót a felek inkább visszamondták.

A felvásárlás felmondásával az NVIDIA 1,25 milliárd dollárt fizet az ARM-ot birtokló SoftBank számára, ami megfelel az eredeti szerződésben foglalt kilépési záradéknak. Emellett az ARM természetesen megtarthatja azt a 2 milliárd dollárt is, amit a zöldek a felvásárlás ideje alatti üzemeltetésre adtak. A SoftBank a változások hatására azonnali lépéseket tett az ARM jövőjével kapcsolatban. Még egy kísérletet nem tesznek a divízió eladására, és előkészítik az elsődleges részvénykibocsátás, vagyis az üzletágat nyilvános tőzsdére viszik. Erre számítottak is az Egyesült Királyság egyes politikusai, és már azon egyezkednek, hogy a részvénykibocsátás a Londoni Értéktőzsdén történjen meg. Utóbbi tényező még nem garantált, ugyanis esélyes a New York-i Értéktőzsde is.

A SoftBank aktuális tervei szerint az elsődleges részvénykibocsátás a következő, áprilisban kezdődő üzleti év során történik majd meg, és a folyamatot Rene Haas, az IP-ket tervező divízió vezetője fogja véghez vinni, ugyanis a szakembert kinevezik az ARM elnök-vezérigazgatójának. A korábbi vezető Simon Segars azonnali hatállyal visszalép ebből a szerepkörből.

Annyi már most látszik, hogy a potenciális üzlet kergetésén mindkét vállalat rajtavesztett, pénzt, energiát és időt öltek egy olyan jövőképbe, amiből végül nem lesz semmi.

Azóta történt