Beindult a Blu-ray biznisz

Az idén várhatóan 400 millió műsoros Blu-ray lemezt gyártanak világszerte, ami 60 százalékos növekedés 2009-hez képest – derül ki egy brit piackutató, a Futuresource friss adataiból. Ez a becsült mennyiség nem tartalmazza a PlayStation 3-hoz készített játékokat.

A statisztika azt mutatja, hogy a DVD-t leváltani hivatott, de kezdetben a lejátszók és a filmek magas ára miatt döcögve startoló optikailemez-formátum végre lendületet vett. A Futuresource most azt jósolja, hogy a BD-filmek gyártási volumene 2014-re eléri az évi 2 milliárd darabot.

„A volumen növekedésének eredményeként a BD-gyártók és -sokszorosítók kapacitáskihasználtsága a negyedik negyedévben az Egyesült Államokban megközelíti majd a 80 százalékot, Európában pedig a 75 százalékot” – mondta el Michael Boreham, a piackutató illetékes szakértője. Az elemző szerint ez „kényelmes szint” a szereplők számára, akiknek a lejátszók terjedése és a lemezárak csökkenése miatt jövőre bővíteni is kell majd a kapacitásaikat.

A formátum terjedéséhez hozzájárul a 3D-láz – mondja a piackutató –, hiszen a Blu-ray megfelelő hordozó az ilyen tartalmak tárolására is, ami egyelőre segít életben tartani a fizikai adathordozón kínált filmeket. Ez a formátum azonban ettől függetlenül is visszaszorulóban van: az előrejelzések szerint a DVD-eladások jóval nagyobb mértékben esnek, mint ahogy a Blu-ray forgalom nő. A fizikai adathordozókat a letöltések és az interneten streamingként nézhető, hallgatható tartalmak szorítják ki.

Azóta történt

Előzmények