Bepalizta a kommandósokat, három évet ülhet

Diákcsínynek indult, ám kis híján komoly családi drámába torkollott egy Washington államban élő tinédzser, Randal T. Ellis egy évvel ezelőtti számítógépes betörési kísérlete: az akkor 19 éves fiú az America Online és a Verizon által közösen fenntartott számítógépes rendszerbe betörve hamis riasztást adott le a 911-es hívószámra. Ellisre hat hónap nyomozás után akadtak rá a hatóságok, s ügyében a héten született ítélet.

Az eset egész pontosan egy évvel korábbra nyúlik vissza: tavaly március 29-én, nem sokkal éjfél előtt riasztás érkezett érkezett az Orange megyei rendőrséghez egy Lake Forest-i otthonból. Egy kétségbeesett hangú fiatalember hívta a 911-et azzal, hogy a családi házba fegyveres ámokfutók törtek be, megsebesítették őt, és le fogják lőni a húgát. A helyi sheriff – rendkívül komolynak ítélvén a helyzetet – azonnal riasztotta az amerikai rendőrség kommandós alakulatát, a SWAT-ot, akik rövidesen több egységgel, rendőrkutyákkal, valamint légi támogatással jelentek meg a riasztás helyszínén, Stacey Cerwin-Bates és Doug Bates, illetve két gyermekük családi házánál.

A hátsó kertből érkező zajra felfigyelő családapa szerettei védelmében kést ragadott, csakhogy az ajtót kinyitva nem besurranó tolvajjal, hanem tucatnyi álarcos, géppisztollyal felfegyverkezett rendőrrel kellett farkasszemet néznie. A SWAT végül bilincsben vitte ki a házból a két felnőttet, akiket csak a téves riasztás felismerése után engedtek újra szabadon. Doug Bates később úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az eset után hetekig nem érezték biztonságban magukat otthon, az akció még hónapok elteltével is rányomta a bélyegét a család mindennapi életére.

Az illetékes bíróság a héten a maximális tizennyolcból három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a hatóságokat szándékosan félrevezető Ellisre, aki beismerte, hogy a telefonközpont számítógépes rendszerébe behatolva megváltoztatta a hívásazonosítókat, így a diszpécserek azt hihették, hogy a tinédzser csakugyan a helyszínről telefonál. Ellisnek ezen felül meg kell térítenie a rendőrségi akció 14 765 dollárra rúgó költségeit is.

A hat hónapos nyomozás során a helyi rendőrség további bizonyítékokat is feltárt, melyek valószínűsítik, hogy a fiatalember 2005-ig visszamenőleg hasonló módszerekkel vezette félre a hatóságokat további három államban. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy az ottani illetékesek vádat emelnek-e ellene.

Egy 2006-os kongresszusi beszámoló szerint az Egyesült Államokban évente 30–40 alkalommal történik hasonló incidens; Orange megyében ez volt az első ilyen eset.